Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » RAZOTKRIVENO KAKO JE NASTAO FACEBOOK? Pentagon je ukinuo projekt internetskog nadzora istog dana kada je Facebook osnovan

RAZOTKRIVENO KAKO JE NASTAO FACEBOOK? Pentagon je ukinuo projekt internetskog nadzora istog dana kada je Facebook osnovan

zucker-pentagonGodine 2004. Pentagon je ukinuo projekt masovnog nadzora interneta istog dana kada je Facebook pokrenut

Projekt državne agencije DARPA pod nazivom “LifeLog projekt” je namjeravao prikupiti osobne podatke i navike pregledavanja interneta američkih građana.

Međutim, bez ikakvog razloga, vlada SAD-a je odlučila prekinuti projekt na dan kada je Facebook pokrenut, 4. veljače 2004. godine.

Pokrenut od strane organizacije DARPA, desne ruke Ministarstva obrane, projekt “LifeLog” je imao cilj okupiti na jednom mjestu, baš sve što pojedinac kaže, vidi ili učini uz pomoć: telefonskih poziva, gledanja televizijskih emisija, čitanja časopisa, kupovine aviokarata, poslanih i primljenih e-mailova.

Iz ovog naizgled beskonačnog mora informacija, računalni znanstvenici bi iscrpno prepoznavali važne podatke tim informacijama, mapirali odnose, sjećanja, događaje i iskustva.

Svaka sličnost sa platformom Facebook je slučajna! Ili to možda nije slučajnost…

Podržavatalji projekta “LifeLog” rekli su da bi se sveobuhvatna baza podataka pojedinaca mogla pretvoriti u gotovo savršenu digitalnu memoriju, pružajući korisnicima računalnu pomoć kroz gotovo besprijekoran niz onoga što su činili u prošlosti.

Ali civilni glasnogovornici za slobodu prava su se odmah obrušili na projekt govoreći da bi LifeLog mogao postati krajnji alat za profiliranje potencijalnih neprijatelja države.

Znanstvenici koji su bili blizu projekta kažu kako nisu sigurni zašto je on ukinut početkom veljače 2004. godine. DARPA nije pružila objašnjenje za mirno otkazivanje projekta LifeLog. “Promjena prioriteta” jedina je informacija koju je glasnogovornica Agencije Jan Walker dala za portal Wired News.

U veljači 2004. godine časopis Wired navodi:

“LifeLog projekt je najnoviji u nizu kontroverznih programa koje je DARPA ukinula posljednjih mjeseci. Kongres je također ukinuo inicijativu o informiranju o terorizmu (TIA), iako mnogi analitičari vjeruju kako se njegovo istraživanje nastavlja na povjerljivoj strani Pentagonske zavjese.”

“Uvijek sam mislio da će (LifeLog) biti treći program (nakon TIA-e i FutureMap-a) koji bi mogao narušiti stavke privatnosti svakog građanina”, rekao je Peter Harsha, ravnatelj vladinog Udruženje za istraživanje računala.

“Očito smo vrlo razočaran”, rekao je Howard Shrobe, koji je vodio tim u obavještajnom laboratoriju na sveučilištu Massachusetts Institute of Technology koji je proveo nekoliko tjedana pripreme sklapanje ugovora za rad na projektu LifeLog. “Bili smo vrlo zainteresirani za fokus istraživanja programa … kako snimiti i organizirati iskustvo savkog čovjeka. Ovo je tema ima veliki značaj za umjetnu inteligenciju i kognitivnu znanost.”

David Karger, Shrobeov kolega sa sveučilišta MIT, je mislio da će se takvi projekti i dalje nastaviti u agenciji DARPA.

“Siguran sam da će takva istraživanja i dalje biti financirana pod nekim drugim nazivom”, napisao je Karger u e-poruci. “Ne mogu zamisliti da DARPA “napušta” takva ključna istraživačka područja.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , ,