Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZASLANIK BOLIVIJE U UJEDINJENIM NARODIMA POBJESNIO: ‘UN više nitko ne poštuje! A napad na Siriju će biti i napad na UN’

IZASLANIK BOLIVIJE U UJEDINJENIM NARODIMA POBJESNIO: ‘UN više nitko ne poštuje! A napad na Siriju će biti i napad na UN’

lorenti-unPrijetnja od strane Sjedinjenih Država da iskoristi silu u Siriji potkopala je međunarodno pravo i cijeli sustav Ujedinjenih naroda, izjavio je za RT, bolivijski veleposlanik UN-a Sacha Llorenti, koji je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti po tom pitanju

Prijetivši se da će djelovati protiv Damasca s ili bez blagoslova UN-a, Washington se stavlja iznad svih drugih nacija, obezvrijeđujući međunarodno pravo, Povelji UN-a i UN-ov sustav u cjelini, rekao je Llorenti.

“Problem je u tome što Sjedinjene Države vjeruju i djeluju kao da su iznad bilo kojeg zakona. Oni vjeruju da imaju svoja pravila i to nije dobro” – rekao je ambasador.

Llorenti je u srijedu zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC), u kojem je Bolivija nestalna članica, da se sastane u četvrtak kako bi razgovarali o “retorici eskalacije o Siriji i prijetnjama jednostranog vojnog djelovanja”.

Ovo slijedi ovotjednu prijetnju američke veleposlanice u UN-u Nikki Haley da Washington može ići u rat u Siriji ako i ne može osigurati odobrenje u UN-u zbog onoga što je nazvala “opstrukcionizmom” iz Rusije. “Bilo kako bilo, Sjedinjene Države će odgovoriti” – rekla je Haley.

Llorenti je tvrdio da, iako se UNSC suočava sa mnogim vlastitim problemima i ima potrebu za reformama, glavni prioritet sada treba biti “da se ujedini i stvori neovisni mehanizam kako bi istražili navodne kemijske napade”.

“Čak i ako se zemlje ne mogu dogovoriti o mehanizmu, to ne znači da je SAD-u dopušteno učiniti sve što želi u Siriji”, rekao je Llorenti, te u ovom trenutku “nema konačne istrage o kemijskom napadu”.

“Dakle, što god se dogodi, ako Sjedinjene Države poduzmu jednostranu akciju, to će biti kršenje međunarodnog prava i UN sustava, što se naravno, ne smije prihvatiti”, rekao je Llorenti, ističući da potencijalni vojni napad neće biti napad na Siriju, već i napad na cijeli sustav Ujedinjenih naroda. “

Llorenti je ranije citirao priopćenje ruskog veleposlanika u UN-u Vasily Nebenzia, koji je rekao da svojim prijetnjama protiv Sirije SAD već krše Povelju UN-a, koja zabranjuje prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti.

Ruski veleposlanik također je rekao da “neposredni prioritet” UN-a treba biti pronalazak načina za izbjegavanja rata.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,