Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BLAIR ODASLAO POZIV NA JOŠ JEDAN ‘KRVAVI’ BLISKI ISTOK: ‘Premijer ne treba odobrenje zastupnika za vojni napad na Siriju’

BLAIR ODASLAO POZIV NA JOŠ JEDAN ‘KRVAVI’ BLISKI ISTOK: ‘Premijer ne treba odobrenje zastupnika za vojni napad na Siriju’

tony-sirijaKontraverzni bivši premijer Tony Blair, jedan od glavnih arhitekata rata u Iraku, izgleda kao da podupire još jednu vojnu intervenciju na Bliskom istoku, rekavši da Theresa May ne treba parlamentarnu potporu za pokretanje zračnih napada na Siriju

Dokazujući da stare navike teško nestaju, bivši premijer Laburista ohrabrio je Veliku Britaniju da “bude uz” SAD u budućoj vojnoj akciji.

Očekuje se da će predsjednik Donald Trump najaviti vojni odgovor Siriji, nakon navoda o napadu kemijskim oružjem na nekadašnje terorističko uporište u gradu Dumi.

NATO je prikovao krivnju na sirijskog čelnika Bashar al-Assada. Sirija i Rusija, žestoko negiraju navode i kažu da nema dokaza koji bi ukazivali da je došlo do kemijskog napada na područe istočne Gute. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov pozvao je na “iskrenu istragu” i suprotstavio se rasprostranjenoj krivnji bez ikakvog dokaza.

Kontraverzni bivši premijer Velike Britaije Tony Blair je dao zeleno svjetlo za Veliku Britaniju, na čelu s SAD-om, da napadne Irak 2003. godine zbog onoga što se pokazalo kao neosnovana informacija da Saddam Hussein ima oružje za masovno uništenje.

Polovica milijuna ljudi izgubilo je živote u ratu u Iraku, uključujući 179 britanskih vojnika i žena, prema studiji američkih, kanadskih i iračkih sveučilišnih istraživača. Bivši premijer se suočio sa pozivom da ga se sudski progoni za ratne zločine.

“Mislim da u okolnostima u kojima bi akcija vjerojatno bila oblik zračnog napada, a ne djelovanje na terenu, ne mislim da je nužno potrebno parlamentarno odobrenje” – rekao je Blair za program Radio 4′s Today. Dodao je: “Ako SAD poduzmu akciju, trebali bismo biti spremni uz njih …”"

“Ako su Amerikanci spremni djelovati i to brzo, mislim da bi mi sami trebali podržati napad, zajedno sa vjerojatno francuskom vladom koja će biti u istoj poziciji.”"

“Zato što je važno da kada se kemijsko oružje upotrebi na taj način i kada međunarodna zajednica čvrsto zauzme stav protiv toga, morate taj stav provesti”.

Dodao je kako bi neuspjeh djelovanja “dao joker kartu sirijskom režimu da učini sve što je potrebno kako bi ponovo osvojili područja pod kontrolom terorista i oporbe”.

Trenutna premijerka Velike Britanije Theresa May nije isključila pridruživanje međunarodnoj vojnoj akciji protiv Assada, ali nije odredila koji će raspon opcija biti dostupan vladi.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,