Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA PORUČILA AMERIMA: Svaka američka raketa u Siriji bit će srušena, a centri ispaljivanja će biti uništeni

RUSIJA PORUČILA AMERIMA: Svaka američka raketa u Siriji bit će srušena, a centri ispaljivanja će biti uništeni

s400-rusijaRuska vojska zadržava pravo rušenja projektila i uništavanja lansirnih mjesta u slučaju američke agresije na Siriju, upozorio je izaslanik Moskve u Libanonu Alexander Zasypkin

Zasypkin je istaknuo kako će se “ruske snage suočiti sa američkom agresijom na Siriju, presretanjem raketa i uništavanjem lansirnih centara” – objavila je internetska stranica al-Manar TV, navodeći citat ruskog izaslanika.

Govoreći na televizijskom kanalu, veleposlanik je također rekao da su navodi o kemijskom napadu bili korišteni za opravdanje “ofenzivnih djela” u Siriji, dok će “američka i zapadna eskalacija protiv Sirije dovest će velike krize”.

Izjava dolazi nakon što je Washington zaprijetio “snažnom odmazdom” protiv Sirije nakon navodnog kemijskog napada u predgrađu Dume u Damasku u subotu. SAD su brzo bacile krivnju na sirijsku vladu, temeljeći svoje optužbe na neprovjerenim podacima i slikama, uključujući izvješća zloglasne, pobunjeničke skupine za civilnu obranu “Bijele kacige”.

U utorak Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo donijeti tri uzastopne odluke koje traže istragu o navodnoj uporabi kemijskog oružja u Siriji.

Kako je inicijativu proglasila američka vlada, Velika Britanija, Francuska i Poljska, Ruski UN-ov izaslanik Vassily Nebenzia još jednom je pozvao Zapad da “odstupi od ratnih planova koji bi se mogli provesti u odnosu na Siriju”.

Ranije u utorak, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) je priopćila kako se priprema da svoj tim uvede “uskoro” u grad Dumu kako bi tek sada istražila izvješća o napadu. Nakon navodnog napada, ruski stručnjaci na mjestu nisu pronašli tragove kemijskog oružja ili bilo koje žrtve koja su otrovane kemikalijama.

Dok američki predsjednik Donald Trump procjenjuje opcije, javila su se izvješća koja su signalizirala da Washington jača svoje snage na Bliskom istoku.

U ponedjeljak je razarač „USS Donald Cook” poslan u luku Larnaca na Cipru, navodno se krećući prema Siriji. U međuvremenu, u srijedu je nosač aviona ‘USS Harry S. Truman’ u pratnji mornarice zaplovio u “redovitu” misiju na Bliski istok i u Europu.

U međuvremenu, Eurocontrol – tijelo Europske unije zaduženo za upravljanje zračnim prometom na kontinentu – objavilo je važno upozorenje, upozoravajući operatore leta na istočnom Mediteranu o “mogućem pokretanju zračnih napada u Siriji sa projektilima zrak-zemlja i krstarećim raketama unutar sljedećih 72 sata.”

Dok je Zapad spreman za vojni odgovor na navodni kemijski incident u Siriji, Moskva upozorava na daljnju destabilizaciju regije.

Rusija se nada da će sve strane “izbjeći nasilne korake kojima mogu znatno destabilizirati već krhku situaciju u regiji” – izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,