Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Vremena isprika su prošla’: Gerry Adams pozvao vladu Irske na izbacivanje izraelskog diplomate zbog nasilja u Gazi

‘Vremena isprika su prošla’: Gerry Adams pozvao vladu Irske na izbacivanje izraelskog diplomate zbog nasilja u Gazi

garry-adamsGerry Adams, bivši vođa irske stranke Sinn Fein i glavna figura u povijesnom mirovnom procesu Sjeverne Irske, pozvao je irsku vladu na izbacivanje izraelskog veleposlanika iz zemlje

Adams, koji je zastupnik u irskom parlamentu, teško je kritizirao akcije izraelskih snaga sigurnosti tijekom prosvjeda ‘Veliki povratak’ u Gazi u petak, što je imalo za posljedicu 16 mrtvih Palestinaca i više od 1.400 ranjenih.

“Izrael se više ne može opravdavati ili ispričavati za proračunati pokolj kojeg su proveli izraelski vojni snajperi nad nenaoružanim palestinskim prosvjednicima na granici Gaze s Izraelom” – rekao je Adams.

U izrazito formuliranoj izjavi, republikanski političar je označio tretman Izraela prema Palestincima kao “tamnu mrlju na ugledu međunarodne zajednice” te je pozvao Europsku uniju i Ujedinjene narode da se uključe u mirovni proces.

“Pozivam EU i UN da se zauzimu protiv izraelskog nasilja, posebno bih pozvao irsku vladu da izbaci izraelskog veleposlanika kao prvi korak u formalno i službeno priznavanju države Palestine!” – rekao je Adams za Belfasttelegraph.co.uk.

Adams je bio dio vodstva stranke Sinn Fein koji je 1998. pregovarao u “Sporazumu na Veliki petak”.

Pobjednički sporazum pomogao je uspostaviti izvršnu vlast između lojalističkih i nacionalističkih političkih skupina u Sjevernoj Irskoj. Sporazum se smatra potencijalnim nacrtom mirovnih sporazuma za druga problematična pordručja diljem svijeta.

“Irska vlada ima priliku dati rukovodstvo po ovom pitanju međunarodnoj zajednici donoseći odlučujuće odluke koje odražavaju rasprostranjenu nevjeru izraelskim akcijama od strane irskog naroda i djelujući u solidarnosti s palestinskim žrtvama izraelske agresije” – navodi se u priopćenju.

Nasilje je eruptiralo u petak kada su tisuće Palestinaca sudjelovalo u maršu kako bi obilježili “Dan Zemlje (palestinske)”, povijesni prosvjed protivljenja izraelskom naseljavanju regije.

Prosvjed je postao nasilan duž granice s Gazom, a izraelske trupe su koristile pravu municiju, gumene metke i suzavac kako bi raspršili gomilu koja je stajala uzduž granične ograde.

Glasnogovornik premijera Benjamin Netanyahua izjavio je za RT da je za mrtve kriv Hamas. David Keyes, ministar vanjskih poslova premijera, izjavio je kako su prosvjedi bili “suprotni od mirnog”.

“Cilj ovog događaja bio je prodrijeti u Izrael i preplaviti ga, a dio je dugogodišnjeg plana Hamasa koji vodi rat protiv Izraela, ispalivši desetke tisuća raketa, provodeći samoubilačke napade bombama u kafićima i autobusima” – rekao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,