Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, MEDIJI » AMERIKA DOBILA VELIKI ŠAMAR: Kina nakon desetljeća uvreda i ponižavanja uvodi carine na 128 američka proizvoda

AMERIKA DOBILA VELIKI ŠAMAR: Kina nakon desetljeća uvreda i ponižavanja uvodi carine na 128 američka proizvoda

kina-sadOvo je sve ozbiljniji trgovinski rat između dvije zemlje

Kina je u ponedjeljak objavila protumjere na uvoz američkih proizvoda namećući carine u visini do 25 posto na 128 određenih proizvoda, kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij, objavilo je kinesko ministarstvo financija, a javlja agencija Xinhua.

Službeni Peking je upozorio prošli mjesec da razmišljaju o uvođenju carina što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg izbijanja trgovačkog rata između ta dva velika svjetska ekonomska diva.

Od voća do svinjskog mesa

Novi kineski porezi, koje je odredila komisija zadužena za carinske tarife u okviru kineske vlade, odnose se na različite proizvode od voća do svinjskog mesa.

Američki predsjednik Donald Trump je 22. ožujka najavio da će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi dolara uvezene kineske robe, što je izvazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima.

Od danas su na snazi nove kineske carine, uvećane za 25 odsto, na američku svinjetinu, aluminijum i neke druge proizvode, saopćilo je ministarstvo financija, dodajući da je također za 15 posto povećalo tarife na uvoz jabuka, badema i drugih poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Burzovni indeksi u Tokiju i Šangaju su porasli za 0,5 posto na trgovanju u popodne prema lokalnom vremenu.

Tarifni spor je jedan od aspekata širokog spektra tenzija koje su se pojavile između Washingtona i Pekinga zbog više milijardi dolara “teškog” trgovinskog suficita Kine sa Sjedinjenim Državama i politikom te zemlje prema preuzimanju strane tehnologije, industrijskom razvoju i pristupu stranih investitora tržištu na kojem dominiraju domaće kompanije pod kontrolom države, navodi AP.

Peking je objavio da je prošle godine trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama iznosio 275,8 milijardi dolara, ili dvije trećine njihovog ukupnog suficita u trgovini sa svijetom, dok je Washington dao potpuno drugačiji podatak, navodeći da je američki trgovinski deficit sa Kinom dostigao rekordnih 375,2 milijarde dolara.

Tko laže i prikazuje krive podatke, možete samo nagađati. Ali sa sigurnošću znamo tko će se uskoro gušiti u smeću ako se nastavi ovaj trgovinski rat.

 
(telegram.hr,telegram.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, MEDIJI · Tags: , , , , , ,