Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Oni mogu napraviti ono što Gadafi nije uspio – UBITI DOLAR U TRGOVINI NAFTOM!

Oni mogu napraviti ono što Gadafi nije uspio – UBITI DOLAR U TRGOVINI NAFTOM!

kina-nafta-dolarOno čega se Amerika boji je da Kina će uskoro uspjeti sa petro-juanom, i nastaviti tamo gde je Muamer Gadafi stao – ubiti američki dolar u trgovini naftom

Muamer Gadafi je želio razbiti dominaciju američkog dolara na Bliskom istoku uvođenjem zlatnog dinara ali nije uspio.

Kina ima priliku završiti ono što je on započeo, rekao je jedan stručnjak iz industrije za RT.

“Ideje koje se odnose na trgovinu naftom, a da to nije sa dolarom, pojavljivale su se više puta. Neke od njih su bile nasilno potisnute od strane SAD, kao što je bila Gadafijeva, kada je predložio uvođenje regionalnog zlatnog dinara kojim bi se trgovalo naftom na Bliskom istoku”, rekao je Aleksandr Egorov, strateg za deviznu strategiju Teletradera.

Međutim, ovog puta pokušaj da se otjera dolar može biti uspješan.

Kina je poduzela prve korake ka tome da uvezenu naftu plaća u juanima umjesto u američkom dolaru, a Peking ima ono što Gadafi nije imao, kaže analitičar.

“Kina ima sve veću ulogu u globalnoj ekonomiji i sve veći interes vlada za juanom. Može sebi priuštiti da pokuša uništiti monopol u trgovini naftom. Osim toga, kineska ekonomija je najveći potrošač nafte u svijetu i samim tim i ostali će se morati uskladiti s njom“ – rekao je Egorov.

Prema analitičaru, tajming za lansiranje petro-juana je savršen. Ključni naftaši Rusija, Iran i Venecuela su pod pritiskom američkih sankcija, i dobar je trenutak da se otkaže dolar u trgovini naftom.

Mihail Mašenčko, analitičar na društvenoj mreži za investitore je suglasan sa tim svim.

“Sa stanovišta ruske geopolitike, svakako je korisno smanjiti ulogu dolara u inozemnoj trgovini. Druge države koje su stalno pod prijetnjom novih sankcija, poput Irana i Venezuele, također mogu profitirti” – rekao je on za RT.

Oba analitičara su suglasna da će trebati još vremena prije nego što petro-juan postane prava prijetnja za dolar.

Kina treba dobiti podršku najvećih svjetskih proizvođača nafte Rusije i Saudijske Arabije, ili je inicijativa dobra, kaže Mašenčko.
 
(B92)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,