Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UDARNA VIJEST: ‘SLIJEDEĆI KORAK’ BRITANIJE – Počeli ilegalni pretresi ruskih putničkih zrakoplova u Velikoj Britaniji

UDARNA VIJEST: ‘SLIJEDEĆI KORAK’ BRITANIJE – Počeli ilegalni pretresi ruskih putničkih zrakoplova u Velikoj Britaniji

aerofl-pretresZbog trenutačnih napetosti između Londona i Moskve zbog slučaja Skripal, “Vrijedi preporučiti našim građanima da se suzdrže od posjeta Velikoj Britaniji”

Inspekcija ruskog zrakoplova, koju su provele britanske vlasti bez prisutnosti posade i bez ikakvog opravdanja, krši međunarodne pravne norme, rekla je zrakoplovna tvrtka Aeroflot i državna ruska zakonodavna tijela.

Aeroflot je potvrdio da su britanska policije i carinske službe izvršile pretres ruskog putničkog zrakoplova Airbus A321 nakon što je sletio u četvrtak u glavnom gradu Britanije.

Glasnogovornik kompanije Aerolot je izrazio “zbunjenost” i rekao da nije bilo razloga ili opravdanja za pretragu. Štoviše, vlasti u Velikoj Britaniji prisilile su posadu da napusti zrakoplov i izolirale kapetana u kabini.

“Takve akcije predstavnika Velike Britanije proturječe međunarodnoj praksi provođenja takvih inspekcija”, naglasio je Aeroflot, dodajući kako je spreman surađivati​s Britanijom ukoliko opravda i objasni svoje postupke.

Predsjednik ruskog Državnog odbora za transport Vitalij Yefimov također je pozvao britanske vlasti “nezakonitima” i rekao da su prekršili međunarodne propise.

“Posada zrakoplova i sam zrekoplov je teritorij Rusije, baš kao i njezino veleposlanstvo”, rekao je Yefimov Tassu.

“To je presedan … To je prvi put da vlasti ulaze i pregledavaju zrakoplov bez opravdanja. Nemaju pravo to činiti.”

Inspekcija zrakoplova može se provesti samo u dogovoru sa posadom, naglasio je zastupnik, dodavši da čeka službena objašnjenja od britanskih vlasti.

Ruski zrakoplovni centar za sigurnost poslao bi zahtjev britanskim vlastima u svezi s pretresom zrakoplova Aeroflot u Londonu, priopćilo je rusko ministarstvo prometa.

U slučaju da britanska strana ne dade nikakva objašnjenja, Moskva “će smatrati ove akcije protiv našeg zrakoplova ilegalnima, te će razmotriti slične mjere protiv britanskih zrakoplova” – dodala je.

Senator Vladimir Džabarov, koji je prvi zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Saveznoga vijeća, izjavio je za RIA-Novosti da su akcije britanskih vlasti bile “još jedna provokacija”.

Zbog trenutačnih napetosti između Londona i Moskve zbog slučaja Skripal, “Vrijedi preporučiti našim građanima da se suzdrže od posjeta Velikoj Britaniji” – rekao je Džhabarov.

Zamjenik predsjednika Odbora za sigurnost Državne Dume, Anatolij Vyborny, prroglasio je pretres ruskog zrakoplova “pravnim nihilizmom” i “flagrantno kršenje normi međunarodnog prava” na strani Britanije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova, ranije je rekla da je pretres zrakoplova Aeroflot Airbus A321 još jedna anti-ruska provokacija od strane Velike Britanije.

“Nesretni čin možda je bio pokušaj Londona da nekako spasi svoj ugled koji je teško narušen slučajem Skripal, rekla je Zakharova.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,