Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » THE BEATLES: ISIS-ov poznati dvojac koji je odrubljivao glave se ‘pokajao’, ali kažu da je oduzimanje britanskog državljanstva ‘nepravedno’

THE BEATLES: ISIS-ov poznati dvojac koji je odrubljivao glave se ‘pokajao’, ali kažu da je oduzimanje britanskog državljanstva ‘nepravedno’

pogubitelji-vbDvojica britanskih pripadnika ISIS-a opisali su svoja brutalna pogubljenja taoca kao “žalosna”

Muškarci su također rekli da odluka britanske vlade o ukidanju njihovog državljanstva negira njihovu mogućnost pravednog suđenja.

El Shafee Elsheikh i Alexanda Amon Kotey navodno su pripadali četveročlanoj grupi Islamske države (IS,ISIS/ISIL) pod nazivom “The Beatles”.

Grupa je postala poznata po brutalnim vidozapisima pogubljenja taoca, koja su uključivala američke novinare Steven Sotloffa i James Foleya u 2014.

Vođa grupe, Mohammed Emwazi, postao je poznat pod imenom “Jihad John” i pojavio se u mnogim videozapisima grupe, prijetivši iza maske.

Emwazi je “ispario” u napadu drona koalicije u Raqqi u Siriji u studenom 2015. godine. Drugi član skupine Aine Lesley Davis uhićen je u Turskoj prošle godine i osuđen na sedam godina zatvora.

Elsheikh i Kotey bili su zarobljeni u istočnoj Siriji u siječnju od strane većinsko kurdskih Sirijskih demokratskih snaga koje podržava Amerika. Govoreći za Associated Press, dvojica su nazvali odluku britanske vlade o ukidanju državljanstva “ilegalnom”.

“Kada imate dvojicu ljudi koji nemaju državljanstvo … ako samo jednog dana nestanemo, gdje će moja mama tražiti i pitati gdje je moj sin” – rekao je pogubitelj Elsheikh.

Rekao je AP-u kako se boji da bi dvojica muškaraca mogla biti podložna “izdaji i mučenju”, ili “biti odvedeni u bilo koju stranu zemlju i tretirani na bilo koji način i da nitko neće jamčiti za nas”.

Dvojac je navodno igrao ulogu u mučenju i zlostavljanju bezbrojnih zatvorenika, prema američkim dužnosnicima koji su ispitivali ljude nakon njihovog zarobljavanja.

Elsheikh je “stekao ugled zbog svojih sposobnosti mučenja vodom, ismijavanju pogubljenja i pribijanjima na križ dok je služio kao čuvar zatvora i Islamskoj državi”, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Kotey je “vjerojatno sudjelovao u pogubljenjima te grupe i u iznimno okrutnim metodama mučenja, uključujući elektrošokove i mučenje vodom.”

Elsheikh je došao u Britaniju iz Sudana kada je bio dijete i radio kao mehaničar u zapadnom Londonu. Kotey, koji je ganski londončanin grčko-ciparskog podrijetla, a preobratio se na islam u svojim dvadesetima.

Dok muškarci nisu priznali da su bili dio terorističke ćelije, razgovarali su s AP-om o zloglasnim video snimkama IS-a. Kotey je rekao da se mnogi članovi ISIS-a “nisu slagali” s ubojstvima “s obzirom na to da su vjerojatno imali više koristi od toga što su politički zatvorenici”.

“Što se tiče mog položaja, nisam vidio nikakve koristi. To je bilo nešto čega mi je bilo žao” – rekao je. Kotey je također okrivio zapadne vlade zbog toga što nisu pregovarale s terorističkom skupinom.

Sjedinjene Države žele da domaće zemlje zarobljenih džihadista sude svjim zarobljenicima. Britanski ministar obrane ipak je rekao kako im ne smije dopustiti povratak u zemlju s obzirom da oni imaju, ili su imali britansko državljanstvo.

ISIS je nastao iz kaosa stvorenog od strane invazije SAD-a na Irak 2003. Iskorištavajući građanski rat u Siriji, grupa se proglasila “svjetskim kalifatom” u lipnju 2014., i podala se koaliciji koju je vodila SAD kako bi proširila svoje područje tijekom 2015. godine.

Sreća Islamske države se promijenila nakon ruske intervencije 2015. godine u Siriji. SDF je oslobodio svoj “glavni grad” Raku u listopadu 2017. godine. Od prosinca 2017., IS je zahtijevao kontrolu nad samo nekoliko izoliranih džepova sirijske pustinje, piše RT.com.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,