Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OPASNO CURENJE: Gay aplikacija za upoznavanje pod imenom ‘Grindr’ razotkrila lokacije milijuna korisnika

OPASNO CURENJE: Gay aplikacija za upoznavanje pod imenom ‘Grindr’ razotkrila lokacije milijuna korisnika

grindrmapa┼áef jedne informati─Źke tvrtke je otkrio dva glavna sigurnosna nedostatka u homoseksualnoj aplikaciji “Grindr” koja bi mogla ugroziti svojih 3 milijuna dnevnih korisnika zbog dijeljenja njihovih podataka o lokaciji

“Grindr” je najve─ça svjetska aplikacija za upoznavanje homoseksualnih, bixekseksualnih, transrodnih i queer osoba prema njihovoj web stranici.

Trever Faden, osniva─Ź tvrtke Atlas Lane, otkrio je nedostatak u Grindrovom su─Źelju programske aplikacije (API) koji je omogu─çio korisnicima da prona─Ĺu podatke koji su prethodno bili nedostupni, uklju─Źuju─çi izbrisane fotografije koje su korisnici izbrisali i podatke o lokaciji korisnika koje su korisnici tako─Ĺer isklju─Źili.

Faden je razotkrio ovaj nedostatak i napravio web stranicu C*ckblocked koja omogu─çuje surfanje po korisni─Źkim metapodacima zajedno sa njihovim korisni─Źkim imenom i lozinkom.

“Moglo bi se, bez previ┼íe pote┼íko─ça ili ─Źak velikih informati─Źkih vje┼ítina, lako odrediti to─Źna lokacija korisnika” – objasnio je Faden NBC-u.

Faden je tako─Ĺer otkrio i drugi nedostatak u aplikaciji u kojoj su korisni─Źki podaci slani bez kriptiranja preko interneta.

Grindr tvrdi da ┼íifrira korisni─Źke podatke i skriva lokaciju korisnika unato─Ź tome ┼íto izri─Źito ne osporava optu┼żbe o trenutnom curenju podataka u svojoj izjavi objavljenoj na Twitteru.

“Svaki put kada korisnik otkrije svoje vjerodajnice za prijavu nepoznatoj tre─çoj strani, rizik izlaganja vlastitih podataka o profilu, informacijama o lokaciji i srodnih metapodataka se pove─çava. Suosje─çajno preporu─Źujemo da korisnici ne dijele vlastite podatke za prijavu s tim web stranicama jer riskiraju otkrivanje informacija koje su isklju─Źene u dijeljenju” – napisala je tvrtka.


“Grindr je aplikacija koja se temelji na lokaciji. Lokacija je klju─Źni element na┼íe dru┼ítvene mre┼że. To omogu─çava na┼íim korisnicima da se osje─çaju povezani s na┼íom zajednicom u svijetu koji nas ┼żeli izolirati. Sve informacije izme─Ĺu korisni─Źkog ure─Ĺaja i na┼íih poslu┼żitelja su ┼íifrirane i priop─çene na na─Źin koji ne otkriva va┼íu specifi─Źnu lokaciju nepoznatim tre─çim stranama.”

Grindrovo aplikacijsko su─Źelje je popravljeno 23. o┼żujka, ali ┼íteta je mo┼żda ve─ç u─Źinjena.

Grindr ima korisnike u 234 zemalja i teritorija ┼íirom svijeta, ali homoseksualnost je jo┼í uvijek ilegalna u vi┼íe od 70 zemalja i ka┼żnjiva smr─çu u najmanje 13, prema izvje┼í─çu Me─Ĺunarodne lezbijske, gay, biseksualne, trans i interseksualne asocijacije (ILGA) iz 2016. godine. Grindrovi korisnici su uhi─çeni u operacijama koje je provela tajna policija u Egiptu, na primjer.

“Na podru─Źjima gdje je homoseksualnost kriminalizirana ili na kojima je ina─Źe nesigurno biti LGBTQ, mi namjerno skrivamo lokacijske zna─Źajke na┼íe aplikacije kako bismo za┼ítitili svoje korisnike” – dodaje tvrtka u nedavnoj izjavi.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,