Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OPASNO CURENJE: Gay aplikacija za upoznavanje pod imenom ‘Grindr’ razotkrila lokacije milijuna korisnika

OPASNO CURENJE: Gay aplikacija za upoznavanje pod imenom ‘Grindr’ razotkrila lokacije milijuna korisnika

grindrmapaŠef jedne informatičke tvrtke je otkrio dva glavna sigurnosna nedostatka u homoseksualnoj aplikaciji “Grindr” koja bi mogla ugroziti svojih 3 milijuna dnevnih korisnika zbog dijeljenja njihovih podataka o lokaciji

“Grindr” je najveća svjetska aplikacija za upoznavanje homoseksualnih, bixekseksualnih, transrodnih i queer osoba prema njihovoj web stranici.

Trever Faden, osnivač tvrtke Atlas Lane, otkrio je nedostatak u Grindrovom sučelju programske aplikacije (API) koji je omogućio korisnicima da pronađu podatke koji su prethodno bili nedostupni, uključujući izbrisane fotografije koje su korisnici izbrisali i podatke o lokaciji korisnika koje su korisnici također isključili.

Faden je razotkrio ovaj nedostatak i napravio web stranicu C*ckblocked koja omogućuje surfanje po korisničkim metapodacima zajedno sa njihovim korisničkim imenom i lozinkom.

“Moglo bi se, bez previše poteškoća ili čak velikih informatičkih vještina, lako odrediti točna lokacija korisnika” – objasnio je Faden NBC-u.

Faden je također otkrio i drugi nedostatak u aplikaciji u kojoj su korisnički podaci slani bez kriptiranja preko interneta.

Grindr tvrdi da šifrira korisničke podatke i skriva lokaciju korisnika unatoč tome što izričito ne osporava optužbe o trenutnom curenju podataka u svojoj izjavi objavljenoj na Twitteru.

“Svaki put kada korisnik otkrije svoje vjerodajnice za prijavu nepoznatoj trećoj strani, rizik izlaganja vlastitih podataka o profilu, informacijama o lokaciji i srodnih metapodataka se povećava. Suosjećajno preporučujemo da korisnici ne dijele vlastite podatke za prijavu s tim web stranicama jer riskiraju otkrivanje informacija koje su isključene u dijeljenju” – napisala je tvrtka.

“Grindr je aplikacija koja se temelji na lokaciji. Lokacija je ključni element naše društvene mreže. To omogućava našim korisnicima da se osjećaju povezani s našom zajednicom u svijetu koji nas želi izolirati. Sve informacije između korisničkog uređaja i naših poslužitelja su šifrirane i priopćene na način koji ne otkriva vašu specifičnu lokaciju nepoznatim trećim stranama.”

Grindrovo aplikacijsko sučelje je popravljeno 23. ožujka, ali šteta je možda već učinjena.

Grindr ima korisnike u 234 zemalja i teritorija širom svijeta, ali homoseksualnost je još uvijek ilegalna u više od 70 zemalja i kažnjiva smrću u najmanje 13, prema izvješću Međunarodne lezbijske, gay, biseksualne, trans i interseksualne asocijacije (ILGA) iz 2016. godine. Grindrovi korisnici su uhićeni u operacijama koje je provela tajna policija u Egiptu, na primjer.

“Na područjima gdje je homoseksualnost kriminalizirana ili na kojima je inače nesigurno biti LGBTQ, mi namjerno skrivamo lokacijske značajke naše aplikacije kako bismo zaštitili svoje korisnike” – dodaje tvrtka u nedavnoj izjavi.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,