Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DEMOGRAFSKA EKSPLOZIJA! MIGRANTSKI ‘BABY BOOM’ UZROKOVAO NAJVEĆI PORAST NATALITETA U NJEMAČKOJ U ZADNJIH 40 GODINA

DEMOGRAFSKA EKSPLOZIJA! MIGRANTSKI ‘BABY BOOM’ UZROKOVAO NAJVEĆI PORAST NATALITETA U NJEMAČKOJ U ZADNJIH 40 GODINA

njemacka-natalitetGodine 2016. ukupno je rođeno 792.131 djece u Njemačkoj. U usporedbi sa ukupno 737.575 novorođenih u 2015. godini, broj je u jednoj godini porastao za gotovo 7 posto

Broj novorođene djece u Njemačkoj petu godinu za redom je u porastu a stručnjaci povećanje nataliteta povezuju s dolaskom većeg broja migranata kao i činjenicom da sve više žena rađa nakon 30. godine života, priopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu u srijedu.

“2016. je na području Njemačke rođeno 792.131 dijete što je 55 tisuća ili sedam posto više nego godinu dana prije“, stoji u priopćenju Saveznog statističkog ureda. Toliki broj djece rođen je posljednji put prije 20 godina, 1996.

Sa 1,59 djece po majci Njemačka se nalazi u sredini ljestvice Europske unije.

Kao razlog povećanja nataliteta statističari navode dva čimbenika: pojačano useljavanje i činjenicu da češće rađaju žene u životnoj dobi između 30 i 37 godina starosti.

Oko 185 tisuća djece su rodile majke bez njemačke putovnice što je porast za 25 posto. Porastu nataliteta u ovoj grupi pridonosi i činjenica da se radi o ženama iz društava gdje obitelji imaju više djece nego na Zapadu, poput Turske ili Sirije.

Kod majki s njemačkom putovnicom zabilježen je porast nataliteta od tri posto. Lagani porast broja rođenih kod majki s njemačkim državljanstvom povezuje se s poboljšanim životnim uvjetima uslijed pozitivnog gospodarskog razvoja.

Ukupno gledajući, ukupna stopa nataliteta u Njemačkoj porasla je na 1,59 djece po ženi, na razinu koja nije zabilježena od 1973., prije više od četiri desetljeća.
 
(Fenix-magazin.de)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,