Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELEPOSLANSTVO RUSIJE U LONDONU: Gotovo 160 zemalja izvan ‘Zapadnog bloka’ želi vidjeti dokaze o slučaju Skripal

VELEPOSLANSTVO RUSIJE U LONDONU: Gotovo 160 zemalja izvan ‘Zapadnog bloka’ želi vidjeti dokaze o slučaju Skripal

britanska-zastavaVlade ne-zapadnih zemalja odbijaju priznati tvrdnju Velike Britanije da Rusija stoji iza incidenta u Salisburyju, zahtijevajući da Britanija pokažu dokaze, priopćilo je veleposlanstvo Moskve u Londonu

Oko 160 država dijele takav stav.

Dok su mnogi u zapadnom svijetu, osim nekoliko značajnih iznimaka, ujedinjeni iza Velike Britanije, optužujući Rusiju za trovanja bivšeg špijuna vojnim otrovnim spojem, mnoge druge zemlje nisu uvjerene u vatrenu retoriku britanske premijere Therese May, izjavio je glasnogovornik britanskog veleposlanstva Rusije za Sputnik.

“Čak i ako je gospođa May rekla da je apsolutno sigurna da je Rusija odgovorna za incident u Salisburyju, morat će pokazati sve dokaze Rusiji, međunarodnoj zajednici i britanskoj javnosti. To je mišljenje gotovo 160 zemalja koje nisu članice zapadnog bloka” – rekao je.

“Očito je da nitko u širem svijetu ne bi uzimao britanske riječi zdravo za gotovo”.

U ponedjeljak, pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i još 18 država članica EU i druge europske zemlje, Kanada i Australija najavile su da će protjerati nekoliko ruskih diplomata u solidarnosti sa Velikom Britanijom.

Samo Washington je naredio protjerivanje 60 diplomata, uključujući 12 u ruskoj misiji UN-a, navodeći da su prikriveni špijuni.

Kao najveće kolektivno protjerivanje ruskih diplomata u povijesti, Moskva je izjavila da je to iznimno neprijateljski i neopravdan korak. Ipak, na Zapadu postoje glasovi koji su se odbili boriti uz stranu Londona sve dok dokazi ne dođu u javnost.

Austrija, kao i Švicarska su istaknuli njihov neutralni status zemlje i odbili su slijediti tu odluku. Cipar, Portugal, Bugarska, Cipar, Slovačka, Slovenija, Malta i Luksemburg nisu skočili u britanski vlak bez voznog reda.

U međuvremenu je ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Alexander Yakovenko organizirao u utorak sastanak za strane veleposlanike, tijekom kojeg je potvrdio da je Rusija potpuno spremna surađivati​s istražiteljima iz Ujedinjenog Kraljevstva.

“Do sada, London i dalje odbija takvu suradnju koja je neprihvatljiva” – reklo je veleposlanstvo u izjavi nakon sastanka.

Moskva je više puta zatražila od Londona da dostavi uzorke toksičnog agensa koji se navodno koristio u trovanju 4. ožujka, ali su svi njezini zahtjevi odbijeni.

Predstavnici zemalja koji su bili nazočni na sastanku su rekli Yakovenkou da ih u Velikoj Britaniji drže u mraku glede tekuće istrage, priopćilo je veleposlanstvo.

“Pitanja i izjave sudionika konferencije potvrdili su da britanska strana nije dostavila svojim međunarodnim partnerima nikakve činjenice o onome što se dogodilo u Salisburyju” – istaknuto je, dodavši kako je takvo ponašanje zagonetno ne samo diplomatskom zboru nego i međunarodnoj zajednici u cjelini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,