Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRIJESTOLONASLJEDNIK SAUDIJSKE ARABIJE PRIZNAO: Širenje vehabizma učinjeno je na zahtjev Zapada tijekom Hladnog rata

PRIJESTOLONASLJEDNIK SAUDIJSKE ARABIJE PRIZNAO: Širenje vehabizma učinjeno je na zahtjev Zapada tijekom Hladnog rata

princ-salmanSaudijsko financiranje širenja vehabizma počelo je zbog zapadnih zemalja koje su tražile od Rijada da pomogne suprotstavljanju Sovjetskom Savezu tijekom Hladnog rata, rekao je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman Washington Postu

Bin Salman je rekao da su zapadni saveznici Saudijske Arabije pozvali zemlju da investira u džamije i madrase u inozemstvu tijekom Hladnog rata, u pokušaju spriječavanja Sovjetskog saveza da uđe u muslimanske zemlje.

Dodao je kako su uzastopne saudijske vlade izgubile smisao tog napora, rekavši da “moraju sve vratiti natrag”. Bin Salman je također rekao da financiranje sada uglavnom dolazi od saudijskih “fondacija”, a ne više od vlade.

75-minutni intervju sa Washington Postom održan je 22. ožujka, posljednjeg dana njegove američke turneje. Druga tema rasprave bila je i prijašnja tvrdnja američkih medija da je bin Salman izjavio da je u svom džepu imao višeg savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera.

Bin Salman je odbacio izvještaje da kada su se on i Kushner, koji je također zet Donalda Trumpa, sastali se u Rijadu u listopadu, je zatražio ili primio zeleno svjetlo od Kushnera za masovna uhićenja zbog navodne korupcije što je dovelo do brojnih uhićenja u Saudijskoj Arabiji ubrzo nakon toga. Prema bin Salmanu, uhićenja su bila domaća stvar i godinama su bila planirana.

Rekao je da bi bilo “stvarno ludo” za njega da trguje klasificiranim informacijama sa Kushnerom ili da ga pokuša iskoristiti za povećanje saudijskih interesa unutar Trumpove administracije.

Izjavio je da je njihov odnos u normalnom vladinom kontekstu, ali je priznao da on i Kushner “rade zajedno kao prijatelji, i više od partnera”. Navodi da je također imao dobre odnose s potpredsjednikom Mikeom Penceom i ostalima u Bijeloj kući.

Saudijski princ također je govorio o ratu u Jemenu, gdje koalicija saudijskih saveznika nastavlja bombašku kampanju protiv pobunjenika Hutija u pokušaju ponovne uspostave protjeranog Abdrabbuh Mansur Hadija kao predsjednika.

Sukob je ubio tisuće, raselio mnogo više, odveo zemlju na rub gladi i doveo do velike epidemije kolere.

Iako je koalicija optužena za velik broj civilnih žrtava i zanemarivanja civilnih života – što su optužbe koju Rijad opovrgava – kraljevcki princ je izjavio kako njegova zemlja nije propustila “nikakve prilike” za poboljšanje humanitarne situacije u toj zemlji. “Nema dobrih mogućnosti i loših mogućnosti. Opcije leže između loših i lošijih” – rekao je.

Intervju sa čelnim čovjekom Saudijske Arabije u početku je bio isključen. Međutim, saudijska veleposlanica je kasnije pristala voditi Washington Post u objavi određenih dijelova sastanka.

U modernim vremenima Vehabizam je najrasprostranjeniji u ne-moderniziran dijelovima Azije iu manjoj mjeri u Europi i po mnogima krivnje za poticanje i ideološku osnovu današnjih terorističkih grupa u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku. Također se vjeruje da su neki Wahabistički obožavatelji sa svojim Wahabovim ideološkim uvjerenjima podupirali terorističke napade u SAD-u i Europi. (Wikipedia)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,