Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘RUSIJA IMA PUNO KRAKOVA’: SAD KAŽU DA NIJE POTREBNO POKAZATI DOKAZE, VEĆ JE SAMO DOVOLJNA BRITANSKA RIJEČ, DA BI PROTJERALI DIPLOMATE

‘RUSIJA IMA PUNO KRAKOVA’: SAD KAŽU DA NIJE POTREBNO POKAZATI DOKAZE, VEĆ JE SAMO DOVOLJNA BRITANSKA RIJEČ, DA BI PROTJERALI DIPLOMATE

nauert-govorRusija mora priznati “kemijski napad” na Skripala kako bi popravila odnose s SAD-om i NATO-om, izjavio je američki State Department, dodavši kako jedini dokaz kojeg SAD treba za okrivljavanje Moskve je riječ njezine britanske saveznice

“Ako Rusija želi poboljšati odnose, prvo mora priznati svoju odgovornost za ovaj napad i zaustaviti svoje nesmotreno agresivno ponašanje” – izjavila je u utorak glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

U jednom trenutku je nedavno promaknuta podtajnica za javnu diplomaciju i javne poslove spomenula pisca horora H.P. Lovecrafta kako bi opisala Rusiju kao “zvijer iz dubokog mora”.

“Rusija ima duge ruke, Rusija ima puno krakova” – kazala je Nauert novinarima.

Ona je ustvrdila kako su 48 diplomata iz ruske misije u SAD-u i još 12 iz misije u UN zapravo bili špijuni, tj. “obavještajni časnici koji su djelovali pod diplomatskskom krinkom”.

Još dvadesetak američkih saveznika, uključujući Kanadu, Australiju, Ukrajinu i nekoliko članica NATO-a, slijedili su i protjerali još 130 ruskih diplomata.

Premda je odluku donio predsjednik Donald Trump nakon “velikog međudržavnog procesa”, uključujući FBI i druge, Nauert je priznala da je Velika Britanija započela taj proces, nakon navodnog kemijskog napada na bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripala u Salisburyju ranije ovog mjeseca.

“Mi svakako znamo da je Rusija odgovorna za taj napad. To je nešto što nije razjašnjeno” – izjavila je Nauert. Pritisak na dokaze Amerika nije radila jer stoji iz riječi svojih britanskih saveznika.

“Kad nam Velika Britanija kaže da imaju dokaze, da znaju da je Rusija odgovorna, imamo sve razloge da im vjerujemo” – rekla je Nauert.

Ruski dnevnik Kommersant objavio je u utorak prezentaciju od pet stranica o incidentu Salisbury, kojeg je sastavila vlada Velike Britanije.

Dokument, iako još uvijek ne sadrži dokaze o Ruskoj krivnji, je prešao iz činjenice da je velika vjerojatnost da je Rusija kriva u pozitivne tvrdnje da ona mora kriva i nitko drugi.

“Nedvojbeno je da je Rusija odgovorna”, izjavila je prezentacija. “Nema uvjerljivih alternativnih objašnjenja.”

Nakon što je utemeljio svoju odluku o pokretanju najvećeg protjerivanja diplomata od Hladnog rata na osnovu riječi iz Londona, SAD sada tretira isključenje kao dokaz ruske navodne perfidije.

Nauert je opisala spremnost saveznika Washingtona da slijede naredbe kao i “svjedočanstvo o tome koliko ozbiljno svijet vodi globalnu kampanju protiv Rusije koja potkopava međunarodni mir i stabilnost, prijeti suverenitetu i sigurnosti zemalja širom svijeta, te potkopava i diskreditira zapadne institucije”.

Niz država članica NATO-a nisu slijedile vodstvo Washingtona i Londona, među kojima je Belgija, Bugarska, Grčka, Portugal, Slovenija i Slovačkoj.

Moskva je obećala da će se osvetiti za protjerivanje, iako još nijedna mjera nije objavljena od utorka navečer.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,