Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRVO DOKAZI! Nekoliko europskih zemalja odbile biti sluge i slijediti vodstvo Velike Britanije u protjerivanju ruskih diplomata

PRVO DOKAZI! Nekoliko europskih zemalja odbile biti sluge i slijediti vodstvo Velike Britanije u protjerivanju ruskih diplomata

eu-zastaveDok zapadne zemlje protjeruju ruske diplomate u slučaju Skripal bez ikakvih dokaza da je Moskva odgovorna, ostale zemlje su trezvenije, te odbija djelovati sve dok istraga ne bude dovršena

U ponedjeljak je 18 zemalja Europske unije, i ostale europske zemlje zajedno sa SAD-om i Kanadom, najavilo su da će protjerati ruske diplomate sa njihovih teritorija u solidarnosti sa nedavnom odlukom Velike Britanije.

SAD su projerale 60 ruskih diplomata, dok su druge zemlje u Europi protjerale samo jednog do četvero diplomata. Taj potez je napravljen nakon trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Velikoj Britaniji, ranije ovog mjeseca, za koje su zapadne zemlje okrivile Moskvu.

Međutim, u moru ujednačenosti su postojali i neki različiti glasovi. Švicarska je u utorak napomenula da će čekati rezultate istrage prije poduzimanja bilo kakvih akcija. Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da zemlja “podržava mehanizme i institucije koje mogu samostalno razjasniti činjenice i sigurnosne dokaze”.

Austrija, članica EU, rekla je kako neće poduzimati nikakve “nacionalne mjere”, istodobno ističući svoju želju da “održi otvorene kanale komunikacije sa Rusijom”.

Cipar je također odbio protjerati sve ruske diplomate bez ikakvih dodatnih dokaza. “Naša zemlja nije u stanju poduzimati mjere protiv zemalja koje su stalni članovi Vijeća sigurnosti UN-a” – izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Prodromos Prodromou Ciparskoj novinskoj agenciji CNA, kako navodi Nezavisna balkanska novinska agencija (IBNA).

Slovačka također nije željela skočiti ispred vlaka. “Razvoj situacije, kao i odgovor Rusije na pozive koje su joj uputile zemlje EU-a – uključujući Slovačku – utjecat će na sljedeće korake koje smo spremni razmotriti u ovom slučaju” – izjavio je slovački ministar vanjskih poslova u utorak. Međutim, zemlja je rekla da će razmisliti o opozivu ruskog veleposlanika “bez odlaganja”.

Prošlog tjedna, uoči sastanka s britanskom premijerkom Theresa May na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu, grčki premijer Alexis Tsipras istaknuo je potrebu za istragom slučaja Skripal prije donošenja preuranjenih zaključaka.

“Moramo izraziti svoju solidarnost Velikoj Britaniji, britanskom narodu, ali istodobno moramo istražiti ovaj slučaj” – kazao je.

Ostale zemlje EU, uključujući Bugarsku, Cipar, Luksemburg, Maltu, Portugal, Slovačku i Sloveniju, također su odbile pridružiti se protjerivanju.

I dok je premijerka May pozdravila koordinirani potez zapadnih zemalja kao “najveće kolektivno protjerivanje ruskih obavještajnih časnika u povijesti”, rusko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da je to “neprijateljski korak”.

“Izražavamo naš snažan prosvjed nakon odluke koju su donijele da mnoge zemlje članice EU i NATO-a protjeraju ruske diplomate. Smatramo to neprijateljskim korakom koji nije u skladu s ciljevima i interesima utvrđivanja temeljnih činjenica i traženja počinitelje u incidentu trovanja Skripala” – izjavilo je u ponedjeljak Ministarstva vanjskih poslova.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,