Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AUSTRIJA ODBILA POSLUŠNOST! NIJE IZBACILA RUSKOG VELEPOSLANIKA KAO OSTALE EU ZEMLJE VOĐENE VELIKOM BRITANIJOM

AUSTRIJA ODBILA POSLUŠNOST! NIJE IZBACILA RUSKOG VELEPOSLANIKA KAO OSTALE EU ZEMLJE VOĐENE VELIKOM BRITANIJOM

austrija-parlamentBeč je odlučio ne protjerati ruske diplomate kao odgovor na trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripala, rekavši kako želi održati otvoreni dijalog sa Moskvom

Neke europske oporbene ličnosti kažu kako će taj potez samo stvoriti probleme.

Unatoč tome što je više od desetak europskih država protjeralo ruske diplomate zbog slučaja Skripal, nisu na tom brodu svi narodi i političari. Počinju se čuti glasovi koji se ne podudaraju sa britanskom retorikom, uključujući i austrijsku vladu.

Glasnogovornik austrijske vlade Peter Launsky-Tieffenthal izjavio je Sputniku nakon najave različitih europskih i europskih zemalja kako Beč “neće poduzimati nikakve mjere na nacionalnoj razini, i neće protjerati diplomate.”

“Razlog tomu jest da namjeravamo zadržati otvorene kanale dijaloga sa Rusijom, Austrija je neutralna zemlja i vrsta mosta između Istoka i Zapada, ali podupiremo odluku da opozovemo veleposlanika EU iz Moskve”.

Ostale zemlje već su obavile mjere opreza prije objavljivanja vijesti u ponedjeljk. Uoči sastanka sa Theresom May na summitu Europskog vijeća prošlog tjedna u Brusselsu, grčki premijer Alexis Tsipras naglasio je potrebu za istragom slučaja Skripal prije brzih donošenja zaključaka.

“Moramo izraziti svoju solidarnost Velikoj Britaniji i britanskom narodu, ali istodobno moramo istražiti ovaj slučaj” – rekao je Tsipras.

Luksemburški premijer Xavier Bettel, bivši kazneni odvjetnik, izjavio je kako je želio čuti ono što će premijerka May reći na summitu prije donošenja odluke o Rusiji.

U međuvremenu je šef njemačke stranke Die Linke, Andreas Maurer, izjavio za Sputnik da njemačka stajališta o slučaju Sergej Skripala ne bi trebala biti isključivo vođena Berlinovom solidarnošću sa Europskom unijom. Berlin je odlučio protjerati četiri ruska diplomata.

“Sada gledam kako ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas govori o ovim odlukama kao znakom solidarnosti – odluku Njemačke da protjera četvoricu diplomata. To naravno, po mom mišljenju moramo vrlo kritički gledati. U tom smislu, odluka se ne bi trebala poduzeti zbog nekakve solidarnosti, bez obzira na probleme ili pogreške, položaj Njemačke ne bi trebao biti izgrađen na solidarnosti” – rekao je Maurer.

Maurer je napomenuo kako će Rusija odgovoriti protjerivanjem diplomata iz svih tih zemalja, dodajući kako takvi potezi neće dovesti do normalizacije veza.

“Svi znamo da je Rusija dužna odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata, a siguran sam da će i njemački diplomati, koji su sada u Rusiji, također biti izbačeni iz zemlje, znamo da se to uvijek događa. To neće riješiti problem” – rekao je.

Čak i dok zapadne zemlje i dalje krive Moskvu zbog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju, Velika Britanija – unatoč nedostatku dokaza – Mauer je izrazio drukčije mišljenje:

“Očito je da Zapad ne želi predočiti dokaz o toj stvari, onome što se ovdje dogodilo i kako se to dogodilo. Oni su napravili čistu političku odluku, simboličku odluku, svi to znamo, i smiješno je istjerati četvoricu diplomata kada nećemo riješimo problem na ovaj način. “

Rusija opovrgava bilo kakvu uključenost u trovanje Skripala i njegove kćeri Julije, te je ponudila punu suradnju u istrazi. Nezin zahtjev za uzorkom toksičnog agensa koji se koristi u napadu je odbijen od strane Velike Britanije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,