Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘GOTOVO JE!’ DOTCOM JE NAPOKON SLOBODAN: Odnio pobjedu u slučaju izručenja SAD-u

‘GOTOVO JE!’ DOTCOM JE NAPOKON SLOBODAN: Odnio pobjedu u slučaju izručenja SAD-u

kim-dotpresudaKim Dotcom je napokon objavio kako je njegov slučaj izručenja “gotov”

To se dogodilo nakon što je Tribunal za ljudska prava u Novom Zelandu presudio kako je državni odvjetnik u zemlji protupravno uskraćivao informacije o svom slučaju.

Slučaj se odnosi na hitan zahtjev za privatnost podataka kojeg je Dotcom poslao na adrese 28 vladina ministara i njihovih odjela u Novom Zelandu u srpnju 2015. godine.

Zahtjev je bio za sve osobne podatke koje je vlada imala na Dotcomu, uključujući i to pod njegovim prethodnim imenima. Bivši državni odvjetnik Chris Finlayson je odbio te zahtjeve.

Tribunal je u ponedjeljak presudio da su Finlaysonovi postupci bili nezakoniti i da su doveli do zaobilaženja zakona.

„S obzirom da su prihvatili gospodina Dotcom kao vjerodostojnog svjedoka, jasno smo i nedvosmisleno utvrdili gubitak zbog povrede dostojanstva i osjećaje” – sud je izjavio. Dotcom je dobio naknadu štete od 90.000 dolara.

Dotcom je njemački državljanin koji se bori protiv izručenja SAD-u od njegova uhićenja zbog internetskog piratstva u njegovu domu u Aucklandu 2012. godine.

U žurbi slavljeničkog niza tweetova u ponedjeljak internetski poduzetnik je nazvao ovaj slučaj “mega zavjerom” i tvrdio da presuda sada znači da je nametanje izručenja SAD-u sada gotovo.

Slučaj međutim, još nije formalno riješen. Dotcom je pozvao na ostavku povjerenika za zaštitu privatnosti John Edwardsa i obećao da će pokrenuti građanski postupak protiv Finlaysona i bivšeg premijera John Keya.

Presuda je prva značajna pobjeda za Dotcom u svojoj pravnoj bitci sa vladama SAD-a i Novog Zelanda.

U siječnju je Dotcom podnio tužbu protiv dviju zemalja te je tražio gotovo 7 milijardi dolara štete nakon što je njegovo uhićenje 2012. dovelo do propasti njegovog posla.

Dotcom je osnovao, i bio je većinski dioničar u tvrtci Megaupload koja je pružala online pohranu datoteka i usluga gledanja multimedije.

U siječnju 2012. američki ministar pravosuđa zatvorio je poslovanje tvrtke i uhitio njezine vlasnike zbog optužbi za rad organizacije koji je posvećena kršenju autorskih prava.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,