Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SLUČAJNOST? ‘Globalni nuklearni izvještaj za 2018.’ američke vlade zaboravio spomenuti 6 od 9 nuklearnih sila

SLUČAJNOST? ‘Globalni nuklearni izvještaj za 2018.’ američke vlade zaboravio spomenuti 6 od 9 nuklearnih sila

nuklearni-izvjestajIzvješće pod nazivom ‘Global Nuclear Landscape’ koje je objavila Američka obrambena obavještajna agencija (DIA) usredotočila se isključivo na Rusiju, Kinu i Sjevernu Koreju, izostavljajući šest od devet nuklearnih naoružanih država svijeta

36-stranica izvješća je podijeljeno u tri dijela: jedan usmjeren na Rusiju, jednu na Kinu i treći na Sjevernu Koreju.

Prva stranica čudnog selektivnog izvješća sadrži fotografiju sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Kroz izvješće nema značajnih spomena ostalih šest nuklearnih sila koje su: Izrael, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Indija, Francuska i Pakistan.

Oštar propust je primijetio Hans Kristensen iz Federacije američkih znanstvenka (FAS) i direktor Projekta nuklearnog informiranja.

Kristensen je na Twitteru objavio link o izvješću FAS-a, koji pruža detaljniji pregled aktivnosti devet zemalja sa nuklearnim oružjem u svijetu.

Izvješće DIA-e također spominje Iran, Libiju i Siriju i njihove nuklearne programe i mogućnosti, uz istodobnu primjedbu da nijedna od tih zemalja trenutno nema nuklearno oružje.

U izvješću se navodi da je od kraja Hladnog rata i smanjenja ruskih i američkih zaliha nuklearnih glava povećan broj država sa nuklearnim naoružanjem, te da su njihova zalihe rasle i da je novo oružje proizvedeno, dok je starije poboljšano.

„Prag za uporabu” je također potencijalno spušten, stoji u priopćenju.

Bilo kakva buduća uporaba nuklearnog oružja bi vjerojatno donijela “značajne geopolitičke promjene”, jer države nastoje pojačati svoje sigurnosne saveze, dok će druge tjerati na snažno globalno nuklearno razoružanje.

Moramo napomenuti da je ipak SAD jedina zemlja u povijesti koja je bacila atomsku bombu na jedan narod i koja posjeduje najviše nuklearnih glava u svijetu.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,