Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SLU─îAJNOST? ‘Globalni nuklearni izvje┼ítaj za 2018.’ ameri─Źke vlade zaboravio spomenuti 6 od 9 nuklearnih sila

SLU─îAJNOST? ‘Globalni nuklearni izvje┼ítaj za 2018.’ ameri─Źke vlade zaboravio spomenuti 6 od 9 nuklearnih sila

nuklearni-izvjestajIzvje┼í─çe pod nazivom ÔÇśGlobal Nuclear LandscapeÔÇÖ koje je objavila Ameri─Źka obrambena obavje┼ítajna agencija (DIA) usredoto─Źila se isklju─Źivo na Rusiju, Kinu i Sjevernu Koreju, izostavljaju─çi ┼íest od devet nuklearnih naoru┼żanih dr┼żava svijeta

36-stranica izvješća je podijeljeno u tri dijela: jedan usmjeren na Rusiju, jednu na Kinu i treći na Sjevernu Koreju.

Prva stranica ─Źudnog selektivnog izvje┼í─ça sadr┼żi fotografiju sjevernokorejskog ─Źelnika Kim Jong-una.

Kroz izvje┼í─çe nema zna─Źajnih spomena ostalih ┼íest nuklearnih sila koje su: Izrael, Velika Britanija, Sjedinjene Dr┼żave, Indija, Francuska i Pakistan.

O┼ítar propust je primijetio Hans Kristensen iz Federacije ameri─Źkih znanstvenka (FAS) i direktor Projekta nuklearnog informiranja.

Kristensen je na Twitteru objavio link o izvje┼í─çu FAS-a, koji pru┼ża detaljniji pregled aktivnosti devet zemalja sa nuklearnim oru┼żjem u svijetu.

Izvje┼í─çe DIA-e tako─Ĺer spominje Iran, Libiju i Siriju i njihove nuklearne programe i mogu─çnosti, uz istodobnu primjedbu da nijedna od tih zemalja trenutno nema nuklearno oru┼żje.


U izvje┼í─çu se navodi da je od kraja Hladnog rata i smanjenja ruskih i ameri─Źkih zaliha nuklearnih glava pove─çan broj dr┼żava sa nuklearnim naoru┼żanjem, te da su njihova zalihe rasle i da je novo oru┼żje proizvedeno, dok je starije pobolj┼íano.

ÔÇ×Prag za uporabuÔÇŁ je tako─Ĺer potencijalno spu┼íten, stoji u priop─çenju.

Bilo kakva budu─ça uporaba nuklearnog oru┼żja bi vjerojatno donijela “zna─Źajne geopoliti─Źke promjene”, jer dr┼żave nastoje poja─Źati svoje sigurnosne saveze, dok ─çe druge tjerati na sna┼żno globalno nuklearno razoru┼żanje.

Moramo napomenuti da je ipak SAD jedina zemlja u povijesti koja je bacila atomsku bombu na jedan narod i koja posjeduje najviše nuklearnih glava u svijetu.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,