Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FACEBOOK TRESE VELIKA KRIZA: Suosniva─Ź WhatsAppa poziva ‘Vrijeme je da obri┼íete Facebook!’

FACEBOOK TRESE VELIKA KRIZA: Suosniva─Ź WhatsAppa poziva ‘Vrijeme je da obri┼íete Facebook!’

face-brisFacebook ovih dana trese velika kriza. Vrijednost najpoznatije svjetske dru┼ítvene mre┼że pala je za 37 milijardi dolara, a njezin vlasnik Mark Zuckerberg izgubio je ┼íest milijardi dolara

Usprkos velikom padu, Facebook je ostao jedna od najvrijednijih svjetskih kompanija s vrijednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Kratko i jasno

Suosniva─Ź WhatsAppa Brian Acton na Twitteru je objavio jednostavan status:

“Vrijeme je. Obri┼íite Facebook”.

Facebook je u velja─Źi 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara i time nastavio sa svojim monopolom na tr┼żi┼ítu. WhatsApp je danas najra┼íirenija svjetska mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Acton je napustio WhatsApp u rujnu pro┼íle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, ─Źiji je cilj razviti tehnologiju koja ┼ítiti slobodno izra┼żavanje i omogu─çiti sigurnu globalnu komunikaciju.

Osim Actona, Facebook je prozvao i Zuckerbergov biv┼íi mentor Roger McNamee. On je izjavio da je Fejs suo─Źen s krizom povjerenja javnosti koja bi mogla uni┼ítiti tvrtku.

Brisanje Facebook profila mo┼żda nije opcija za svakoga, no oni koji se ┼żele odvojiti od te platforme morat ─çe izbrisati aplikacije koje su u vlasni┼ítvu Facebooka, WhatsApp i Instagram.


Skandal globalnih razmjera: Bez dopuštenja uzimali podatke od 50 milijuna ljudi?

Facebookov pad dionica posljedica je skandala vezanog uz ameri─Źke predsjedni─Źke izbore 2016. godine. Naime, otkriveno je kako je Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za strate┼íku komunikaciju, prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopu┼ítenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogu─çio predvi─Ĺanje i utjecaj na glasanje bira─Źa.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psiholo┼íko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika dru┼ítvene mre┼że, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Iz Facebooka su istaknuli da je aplikacija mogla imati pristup i podacima “prijatelja” korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili ra─Źun tvrtke i anga┼żirali stru─Źnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,