Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » OVACA SVE MANJE! Anketa pokazala: 74% Amerikanaca vjeruje da državu vodi ‘vlada u sjeni’, a ne Donald Trump

OVACA SVE MANJE! Anketa pokazala: 74% Amerikanaca vjeruje da državu vodi ‘vlada u sjeni’, a ne Donald Trump

capitol-oblaciViše od 70 posto američkih građana u republikanskim i demokratskim strankama vjeruje da je Amerika pod nadzorom “duboke drzave” tj. “vlade u sjeni” neizabranih vladinih dužnosnika, navodi se u novoj anketi

Također se boje državnog nadzora, otkriva anketa.

Iako većina intervjuiranih Amerikanaca nije upoznata sa pojmom “duboke države”, kada su čuli definiciju da je to kadar neizabrane vlade i vojnih dužnosnika koji potajno utječu na vladinu politiku, većina je izrazila uvjerenje u njezino “vjerojatno postojanje” prema anketi Sveučilišta Monmouth objavljenoj u ponedjeljak.

Osim toga, šestero od 10 ispitanika misli da ove neizabrane državne osobe imaju preveliku moć kada je riječ o oblikovanju savezne politike.

“Obično očekujemo mijenjanje mišljenja i djelovanja vlade ovisno o tome koja je stranka na vlasti. Međutim, demokrati i republikanci imaju zlokobni osjećaj da “duboka država” koja je sastavljena od neizabranih operativaca povlači poluge moći” – rekao je Patrick Murray, direktor nezavisnog Instituta za ankete Sveučilišta Monmouth.

Donald Trump je popularizirao izraz “duboka država” tijekom svog predsjedanja. U siječnju je napao ministarstvo pravosuđa ‘duboke države’ zbog navodne zaštite pomoćnika Hillary Clinton koji je koristio nesiguran privatni račun e-pošte tijekom obavljanja vladinih poslova.

Anketa također ističe široko rasprostranjen strah oko državnog nadzora, pri čemu 80 posto Amerikanaca vjeruje da američka vlada trenutačno špijunira aktivnosti svojih građana.

“Ovo je zabrinjavajuće otkriće. Snaga naše vlade se oslanja na vjeru javnosti u zaštiti naših sloboda, što nije osobito čvrsto. I to nije demokratsko ili republikansko pitanje. Ove zabrinutosti obuhvaćaju obje strane političkog spektra” – dodao je Murray.

Godine 2013. bivši časnik CIA-e Edward Snowden otkrio je postojanje masivnog programa nadzora koje provode američke i britanske vlasti.

Curenja podataka su razotkrila američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) koja je špijunirala desetke milijuna Amerikanaca prikupljanjem njihovih telefonskih i internetskih zapisa.

Anketa Sveučilišta u Monmouthu provedena je telefonom od 2. do 5. ožujka 2018. godine, na uzorku od 803 odrasle osobe.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,