Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OBAMIN INSAJDER ŠOKIRAO SVJETSKU JAVNOST: Facebook nam je omogućio da namjestimo izbore 2012. godine

OBAMIN INSAJDER ŠOKIRAO SVJETSKU JAVNOST: Facebook nam je omogućio da namjestimo izbore 2012. godine

obama-markBarack Obama je prikupljao privatne podatke milijuna građana na Facebooku tijekom svoje kampanje 2012., prema bivšoj visokoj dužnosnici

Carol Davidsen, koja je radila kao direktor medija u predizbornm timu “Obama za Ameriku”, izjavila je kako je Facebook voljno predaAo masovne količine osjetljivih privatnih podataka o američkim državljanima Obaminoj kampanji samo zato jer su podržavali Demokratsku stranku.

“Facebook je bio iznenađen što smo uspjeli iznijeti cijeli grafikon socijalnih mreža, ali nas nisu zaustavili kad su shvatili da je to ono što radimo” – napisala je Davidsen.

Ona je napisala da, ne samo da ih Facebook nije pokušavao zaustaviti, već je tvrtka rekla da je napravila posebnu iznimku za njih.

“Došli su u ured u danima nakon izbornog regrutiranja i bili su vrlo iskreni, te su rekli da su nam dopustili da radimo stvari koje nisu dopustili da netko drugi učini jer su bili na našoj strani”, rekla je na Twitteru.

Davidsen je tada pažljivo napomenula: “Također sam 100% pozitivna da Facebookova aktivnost regrutira i osposobljava ljude koji su s druge strane.”

Davidsen je ovo objavila uoči uzburkanosti medija oko kompanije Cambridge Analyticom i njihovom prikupljanju podataka za predizbornu kampanju Donald Trumpa.

U međuvremenu je Hillary Clinton odbio pristupiti API-ju kojeg je stvorila Obamina kampanja, koja je raspolagala sa silnim informacijama sa Facebooka.

“Radila sam na svim projektima integracije podataka za kampanju “Obama za Ameriku”. To je bio jeziv osjećaj, iako smo igrali po pravilima, i nismo učinili ništa ilegalno s podacima zbog čega bi se osjećala loše” – izjavila je Davidsen.

Objave, ako su istinite, znače da je Obamaova kampanja koristila sličnu taktiku kao one kompanije Cambridge Analytica, koja je radila na predizbornoj kampanji predsjednika Donalda Trumpa i navodno je prikupila privatne podatke od više od 50 milijuna korisnika Facebooka.

Članovi Kongresa pozvali su predsjednika Uprave za marketing Facebooka Mark Zuckerberg na svjedočenje o aktivnostima Facebooka u ponedjeljak nakon otkrivenja ove farse.

U međuvremenu, britanski regulatori za privatnost traže nalog za pretraživanje ureda britanskog Cambridge Analytica, budući da američki i europski zastupnici traže objašnjenje kako je konzultantska tvrtka dobila pristup podacima.

Vijesti su također potaknule da dionice Facebooka padnu gotovo 7% u ponedjeljak, brišući gotovo 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti, budući da su se investitori zabrinuli zbog toga da bi novi propisi mogli oštetiti poslovanje tvrtke.

Facebook je priopćio u ponedjeljak da je unajmio forenzičare revizorske tvrtke Stroz Friedberg da istraže i utvrde je li Cambridge Analytical još uvijek imao podatke.

‘Revizori Stroz FriedBerga bili su na “mjestu zločine” u londonskom uredu Cambridge Analytic ove večeri’, rekla je tvrtka u priopćenju kasno u ponedjeljak. “Na zahtjev britanskog povjerenika za informiranje, koji je najavio da provodi nalog za provođenje vlastite istrage na licu mjesta, Strop Friedberg revizori su morali prekinuti istragu.”

Ipak, Obamaova kampanja možda je prikupila podatke milijuna korisnika tijekom 2012. godine.

Naravno, najveća razlika je u tome što su oni koji su se prijavili za Obaminu kampanju učinili to svjesno. Dok je s tvrtkom Cambridge Analytic drugačija situacija. Korisnicima je rečeno da pridonose akademskom istraživačkom projektu. Te su informacije zatim proslijeđene u kampanju Donald Trumpa.

Facebook nije odgovorio na zahtjeve novinara za komentarima. (DailyMail)

 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,