Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael slu┼żbeno priznao bombardiranje ‘Sirijskog nuklearnog reaktora’ u 2007. godini i tako sprije─Źio ‘nuklearni rat’ na Bliskom Istoku

Izrael slu┼żbeno priznao bombardiranje ‘Sirijskog nuklearnog reaktora’ u 2007. godini i tako sprije─Źio ‘nuklearni rat’ na Bliskom Istoku

izrael-bombaIzraelske obrambene snage podijelile su detalje o zra─Źnom napadu koji je navodno uni┼ítio nuklearni pogon u izgradnji u sirijskom gradu Deir ez-Zoru

Ovo je prvo put u povijesti da je Izrael slu┼żbeno priznao izvr┼íenje tajnog napada.

Vi┼íe od deset godina Izrael je odbijao slu┼żbeno priznati da je u no─çi 6. rujna 2007. godine u Siriji uni┼ítio sumnjivi nuklearni reaktor.

Iako je u listopadu 2007. IDF posredno priznao napad tako što je ukinuo cenzuru na medijska pokrivenost incidenta, Tel Aviv je nastavio cenzurirati pojedinosti o namjeravanom cilju napada.

Danas je izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) kona─Źno potvrdilo da se ta operacija doista dogodila, objaviv┼íi detalje i foto dokaz o bombardiranju.

“Tijekom no─çi 5. i 6. rujna 2007., izraelsko ratno zrakoplovstvo uni┼ítilo je nuklearni pogon u posljednjim fazama izgradnje u regiji Deir ez-Zor u Siriji, 520 kilometara sjeveroisto─Źno od Damaska”, rekao je IAF u priop─çenju za javnost.

“─îetiri vojna zrakoplova F-16 eliminirala su nuklearnu prijetnju ne samo za Izrael, nego i za ─Źitavu regiju.”

Odluka o napadu na objekat nuklearnog istra┼żivanja temeljio se na informacijama obavje┼ítajne slu┼żbe koja je pratila dvije godine aktivnost u sirijskom pogonu. Njihov je izvi─Ĺaj uvjerio Tel Aviv da ─çe “objekt postati aktivan krajem 2007.”, rekao je IAF, podsje─çaju─çi da je ta procjena “potaknula IDF da pokrene napad na objekt”.


Napad, koji je u to vrijeme bio nadziran od strane zra─Źnog sto┼żera, svih klju─Źnih politi─Źkih i vojnih du┼żnosnika, uklju─Źuju─çi premijera Ehuda Olmerta, trebao se dovr┼íiti u vremenskm razdoblju od ─Źetiri sata.

“Dva borbena zrakoplova, F-16I i F-15I napustili su bazu u 22:30 i po─Źeli letjeti nisko kako bi ostali neotkriveni. Cijela operacija je trajala ─Źetiri sata” izjavio je IAF, nadaju─çi se da ─çe nuklearni objekt biti “o┼íte─çen izvan svake ┼íanse za popravkom”.

Dok je vojska priznala da je Tel Aviv bio zabrinut zbog mogu─çe vojne odmazde od strane Sirije, operacija je prepoznata kao uspjeh. “Operaciju se smatralo uspjehom na─Źelnika Glavnog sto┼żera. Nuklearni objekt je uni┼íten i eskalacija u regiji je sprije─Źena” – navodi se u priop─çenju.

Sirija je odbila priznati postojanje nuklearnog centra za istra┼żivanje i tvrdila da je uni┼íteni kompleks bio vojna baza u izgradnji.

Izvje┼ítaji medija tada su naga─Ĺali da je rije─Ź o neprijavljenom reaktoru, kojeg je navodno gradila Sjeverna Koreja.

U narednim godinama, Agencija za nuklearni nadzor IAEA uspjela je utvrditi da kompleks nosi obilje┼żja nalik zgradi reaktora i okrivila sirijsku vladu zbog nedovoljne transparentnosti koja je, navodno, sprije─Źila istra┼żitelje da utvrde istinu. (RT)

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,