Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael službeno priznao bombardiranje ‘Sirijskog nuklearnog reaktora’ u 2007. godini i tako spriječio ‘nuklearni rat’ na Bliskom Istoku

Izrael službeno priznao bombardiranje ‘Sirijskog nuklearnog reaktora’ u 2007. godini i tako spriječio ‘nuklearni rat’ na Bliskom Istoku

izrael-bombaIzraelske obrambene snage podijelile su detalje o zračnom napadu koji je navodno uništio nuklearni pogon u izgradnji u sirijskom gradu Deir ez-Zoru

Ovo je prvo put u povijesti da je Izrael službeno priznao izvršenje tajnog napada.

Više od deset godina Izrael je odbijao službeno priznati da je u noći 6. rujna 2007. godine u Siriji uništio sumnjivi nuklearni reaktor.

Iako je u listopadu 2007. IDF posredno priznao napad tako što je ukinuo cenzuru na medijska pokrivenost incidenta, Tel Aviv je nastavio cenzurirati pojedinosti o namjeravanom cilju napada.

Danas je izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) konačno potvrdilo da se ta operacija doista dogodila, objavivši detalje i foto dokaz o bombardiranju.

“Tijekom noći 5. i 6. rujna 2007., izraelsko ratno zrakoplovstvo uništilo je nuklearni pogon u posljednjim fazama izgradnje u regiji Deir ez-Zor u Siriji, 520 kilometara sjeveroistočno od Damaska”, rekao je IAF u priopćenju za javnost.

“Četiri vojna zrakoplova F-16 eliminirala su nuklearnu prijetnju ne samo za Izrael, nego i za čitavu regiju.”

Odluka o napadu na objekat nuklearnog istraživanja temeljio se na informacijama obavještajne službe koja je pratila dvije godine aktivnost u sirijskom pogonu. Njihov je izviđaj uvjerio Tel Aviv da će “objekt postati aktivan krajem 2007.”, rekao je IAF, podsjećajući da je ta procjena “potaknula IDF da pokrene napad na objekt”.

Napad, koji je u to vrijeme bio nadziran od strane zračnog stožera, svih ključnih političkih i vojnih dužnosnika, uključujući premijera Ehuda Olmerta, trebao se dovršiti u vremenskm razdoblju od četiri sata.

“Dva borbena zrakoplova, F-16I i F-15I napustili su bazu u 22:30 i počeli letjeti nisko kako bi ostali neotkriveni. Cijela operacija je trajala četiri sata” izjavio je IAF, nadajući se da će nuklearni objekt biti “oštećen izvan svake šanse za popravkom”.

Dok je vojska priznala da je Tel Aviv bio zabrinut zbog moguće vojne odmazde od strane Sirije, operacija je prepoznata kao uspjeh. “Operaciju se smatralo uspjehom načelnika Glavnog stožera. Nuklearni objekt je uništen i eskalacija u regiji je spriječena” – navodi se u priopćenju.

Sirija je odbila priznati postojanje nuklearnog centra za istraživanje i tvrdila da je uništeni kompleks bio vojna baza u izgradnji.

Izvještaji medija tada su nagađali da je riječ o neprijavljenom reaktoru, kojeg je navodno gradila Sjeverna Koreja.

U narednim godinama, Agencija za nuklearni nadzor IAEA uspjela je utvrditi da kompleks nosi obilježja nalik zgradi reaktora i okrivila sirijsku vladu zbog nedovoljne transparentnosti koja je, navodno, spriječila istražitelje da utvrde istinu. (RT)

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,