Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ISPOVIJEST ZNANSTVENIKA KOJI JE PROIZVEO SUPSTANCU KOJA JE OTROVALA BIV┼áEG RUSKOG ┼áPIJUNA: ‘Glupost! Da su ga otrovali Rusi, Skripal danas ne bi bio ┼żiv’

ISPOVIJEST ZNANSTVENIKA KOJI JE PROIZVEO SUPSTANCU KOJA JE OTROVALA BIV┼áEG RUSKOG ┼áPIJUNA: ‘Glupost! Da su ga otrovali Rusi, Skripal danas ne bi bio ┼żiv’

novi-skripalOn je odbacio izvje┼í─ça britanskih medija da je Julija Skripal mo┼żda donijela otrov iz Moskve u koferu nazvav┼íi to “apsolutnom glupo┼í─çu” jer u tom slu─Źaju ne bi ┼żiva do┼íla do Londona

Rink je izjavio da je u vrijeme Sovjetskog Saveza radio u postrojenju za kemijsko oru┼żje gdje je razvijen vojni nervni otrov koji su na Zapadu nazvali Novichok.

Znanstvenik iz doba Hladnoga rata priznao je u utorak da je pomogao u stvaranju nervnog otrova za koji Britanija ka┼że da je kori┼íten za trovanje biv┼íeg ┼ípijuna i njegove k─çeri, ┼íto je u suprotnosti s tvrdnjama Moskve da ni Rusija niti Sovjetski Savez nikada nisu imali takav program, ali je rekao da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer ┼żrtve nisu trenuta─Źno ubijene.

Profesor Leonid Rink rekao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju RIA da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer Sergej i Julija Skripal nisu na licu mjesta umrli.

“S obzirom da su svi sudionici tog incidenta ┼żivi, te┼íko je pretpostaviti da su u to upleteni Rusi”, kazao je on dodav┼íi da je takva nekompetentnost po─Źinitelja “smije┼ína i nedopustiva”.

Po njegovim rije─Źima, ─Źak ni neobrazovani ruski napada─Ź ne bi upotrijebio jedinstveni preparat ruskog porijekla i ruskog naziva, a upotrijebiti ne┼íto tako mo─çno i pritom ne uspjeti ostvariti cilj predstavlja “vrh gluposti”.


Skripal i njegova k─çi su ┼żivi, ali su u kriti─Źnom stanju vi┼íe od tri tjedna nakon ┼íto su prona─Ĺeni u nesvijesti na jednoj klupi u engleskom gradu Salisburyju. Policajac koji im je pomogao tako─Ĺer je u bolnici u te┼íkom stanju.

Rink je izjavio da je u vrijeme Sovjetskog Saveza radio u postrojenju za kemijsko oru┼żje gdje je razvijen vojni nervni otrov koji su na Zapadu nazvali Novi─Źok. Upitan je li on jedan od kreatora tog nervnog otrova, odgovorio je “Da. To je bila osnova moje doktorske disertacije”.

Moskva je opovrgnula bilo kakvu upletenost u slu─Źaj Skripalj.

Rink je ustvrdio da bi za napad mogli biti odgovorni Britanci.

On je odbacio izvje┼í─ça britanskih medija da je Julija Skripal mo┼żda donijela otrov iz Moskve u koferu nazvav┼íi to “apsolutnom glupo┼í─çu” jer u tom slu─Źaju ne bi ┼żiva do┼íla do Londona. Istaknuo je da taj otrov djeluje trenuta─Źno.

Rink je rekao da je tehnologija razvoja Novi─Źoka bila poznata mnogim zemljama, te da su za nju me─Ĺu ostalima znale Britanija, SAD i Kina za koje ka┼że da su mogle proizvesti verziju Novi─Źoka.

Me─Ĺutim, Rink tvrdi da je formula koju je razvio SSSR jedinstvena i da bi trebalo biti mogu─çe na temelju uzorka otrova kori┼ítenog u napadu u Salisburyju re─çi da to nije “zamije┼íano u Rusiji”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,