Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » INFLACIJA U RUSIJI NIŽA OD AMERIČKE PO PRVI PUT U POVIJESTI

INFLACIJA U RUSIJI NIŽA OD AMERIČKE PO PRVI PUT U POVIJESTI

inflacija-rusijaNiska inflacija nije uvijek dobra za gospodarstvo. Međutim, za Rusiju, čija ekonomija je dominirala kroz visoki porast inflacije nakon raspada Sovjetskog Saveza, to je dobar znak

Inflacija u Rusiji sada iznosi 2,18 posto, i po prvi put je niža od inflacije u SAD-u, koja je trenutno 2,2 posto.

Ovo je još jedan mali rekord za Rusiju. Tijekom 2017. potrošačke cijene porasle su za samo 2,5 posto. U 2016. godini zabilježen je rast od 5,4 posto. Tako da je inflacija više nego prepolovljena u nekoliko godina.

Takva niska inflacija je bez presedana za Rusiju. Gotovo četvrt stoljeća gospodarstvo je proživljavalo mnogo veće stope rasta potrošačkih cijena.

Devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do hiperinflacije tipične za najsiromašnije zemlje: 1992. godine 2509 posto, 1993. godine 840 posto, a 1994. godine 215 posto.

Situacija se poboljšala tek 2000. godine, kada su cijene porasle za 20 posto. Posljednji put inflacija u Rusiji je bila dvoznamenkasta 2015. godine – 12,91 posto. I ove godine, inflacija se približila razini od samo 2 posto, polovica cilja središnje banke Rusije od 4 posto godišnje.

Analitičari kažu da je to dobro za realnu ekonomiju i potrošače.

“Niska stopa inflacije koristi proizvođačima: pri stabilnim cijenama, oni ne moraju ponovno razmotrati troškove, a troškovi proizvodnje se ne mijenjaju” – izjavila je Anna Kokoreva, zamjenik ravnatelja analitičkog odjela Alpari, kako je citirao RIA Novosti.

Niska inflacija također dovodi do smanjenja ključne stope od strane središnje banke, što dovodi do jeftinijih hipoteka i zajmova kako za poslove tako i za potrošače. Hipoteke su stagnirale u Rusiji zbog gospodarske krize, ali bolje ponude banaka postupno oživljavaju bolestan gospodarski sektor.

Maloprodaja je također imala koristi od niske inflacije. Godine 2017. rast je bio 1,2 posto nakon pada od 5 i 10 posto u prethodne dvije godine.

Međutim, kada je inflacija niska, gospodarstvo se također suočava s rizikom od deflacije. Deflacija je kada kupovna moć novca raste, a cijene dobara i usluga postupno se smanjuju. Ključni rizik od deflacije je usporavanje gospodarskog rasta s kasnijom stagnacijom.

“Izuzetno je teško izaći iz ove zamke. Japan nije uspio nadvladati deflaciju, koja je znatno ometala njezino gospodarstvo već četvrt stoljeća. Europa se suočava sa istim problemom” – izjavio analitičar tvrtke Finam Aleksey Korenev za RIA Novosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,