Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Adrian Lamo, haker koji je prijavio Chelsea Manninga FBI-u – umiro u dobi od 37 godina

Adrian Lamo, haker koji je prijavio Chelsea Manninga FBI-u – umiro u dobi od 37 godina

chelsea-lamoHacker Adrian Lamo umro je u dobi od 37 godina. Kolumbijsko-američki državljanin je stekao ugled nakon što je razotkrio zviždača Chelseu Manninga američkim vlastima 2010. godine

Mario Lamo, hakerov otac, objavio je vijest o smrti svoga sina na Facebooku u petak.

“S velikom tugom i slomljenim srcem moram obzaniti sve Adrianove prijatelje i poznanike da je mrtav. Bistar um i suosjećajna duša koja je nestala, bio je moj dragi sin” – napisao je Lamo.

Mrtvozornik u okrugu Sedgwick države Kansas, gdje je živio Lamo, također je potvrdio njegovu smrt, prema vijestima ZDNet.

Lamo je postao poznat početkom 2000-ih, nakon što je hakirao brojne visoko-profilne tvrtke, uključujući New York Times, Microsoft i Yahoo.

Kasnije je postao poznat u hakerskoj zajednici nakon što je obavijestio FBI da je tadašnji vojnik američke vojske Bradley Manning predao videozapis WikiLeaksu koji pokazuje da je američka vojska ubila dva novinara Reutersa. Curenje je obuhvatilo stotine tisuća vojnih i diplomatskih dokumenata.

Manning je Lamou otkrio da je on (sada ona) izvor curenja u web chatu. Lamo je branio svoju odluku da otkrije Manningov identitet FBI-u u intervjuu Guardianu 2013. godine.

“Nije bilo mogućnosti da se zabrane samo dokumenati i povuku se od objave. Nije bilo mogućnosti da budemo ljubazni prema Bradleyu [sada Chelsea] i imajući u vidu potencijal koji će naštetiti ljudima na način koji nisam nikada vidio i nikada nisam znao što će ta situacija predstavljati kada bude otkrivena javnosti.”

Manning je kasnije uhićen i osuđen na 35 godina zatvora. Njezina je kazna smanjena i on je pomilovan od strane bivšeg predsjednika Barack Obame i ona je puštena prošle godine. Uzrok Lamiove smrti nije otkriven.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,