Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠVEDSKA ZABRANJUJE SVE VJERSKE ŠKOLE ZBOG PORASTA SEGREGACIJE

ŠVEDSKA ZABRANJUJE SVE VJERSKE ŠKOLE ZBOG PORASTA SEGREGACIJE

svedska-vjeraŠvedska se obvezala zabraniti sve vjerske škole u nastojanju da smanji segregaciju uzrokovanu muslimanskim školama u zemlji

Socijaldemokratska stranka, koja trenutno vodi manjinsku vladu, kaže da bi “nastavnici, a ne svećenici i imami trebali voditi škole”.

Prijedlog zakona još uvijek nije podržao parlament, ali nekoliko drugih stranaka kritiziralo je ustanove vjerskih slobodnih škola nakon izvješća o razdvajanju spolova u nastavi u postojećim institucijama, piše Dailymail.

‘Moramo srušiti segregaciju kako bismo održali Švedsku jedinstvenom … školska segregacija stoga mora biti slomljena u korjenu’ – rekao je Ardalan Shekarabi na konferenciji za novinare u Stockholmu.

Gospodin Shekarabi je izjavio kako se njegova stranka, koja gubi podršku glavnoj oporbenoj stranci u najnovijim anketama, nada se dobivanju podrške birača po tom pitanju.

‘Učitelji i pedagozi trebaju biti zaduženi za švedsku školu, a ne svećenici i imami’ – rekao je gospodin Shekarabi.

Omar Abu Helal, ravnatelj islamske škole u južnoj Švedskoj, rekao je da je ovaj prijedlog zakona “kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima” i “slobode vjeroispovijesti”.

Sve vjerske škole u Švedskoj, jedne od najsekularnijih nacija u svijetu su “besplatne škole”, i samostalno djeluju pri primanju državnih sredstava.

Budući da je u švedskom zakonu zabranjeno naplaćivati osnovno obrazovanje za djecu do 18 godina, bilo koja državna škola je financirana od strane države.

Postoji 71 osnovna i srednjoškolska vjerska škola, koje čine pet posto svih besplatnih škola u Švedskoj. Jedna je židovska, 59 su kršćanskih, a 11 Muslimanskih.

Postoji nekoliko drugih židovskih škola koje ne spadaju u ovu kategoriju, budući da u svojim obrazovnim planovima nemaju određene vjerske elemente i postoje kako bi surađivale sa etničkom manjinom.

Segregacija, integracija i useljavanje bit će glavna tema razgovora u vodstvu države do općih izbora u Švedskoj, zemlja koja je tijekom europske migracijske krize primila čak 163.000 tražitelja azila u 2015. godini.

Zemlja je registrirala oko 400.000 zahtjeva za azil od 2012. godine, ili jedan na svakih 25 stanovnika, rekord u Europi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,