Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼áVEDSKA ZABRANJUJE SVE VJERSKE ┼áKOLE ZBOG PORASTA SEGREGACIJE

ŠVEDSKA ZABRANJUJE SVE VJERSKE ŠKOLE ZBOG PORASTA SEGREGACIJE

svedska-vjeraŠvedska se obvezala zabraniti sve vjerske škole u nastojanju da smanji segregaciju uzrokovanu muslimanskim školama u zemlji

Socijaldemokratska stranka, koja trenutno vodi manjinsku vladu, ka┼że da bi “nastavnici, a ne sve─çenici i imami trebali voditi ┼íkole”.

Prijedlog zakona jo┼í uvijek nije podr┼żao parlament, ali nekoliko drugih stranaka kritiziralo je ustanove vjerskih slobodnih ┼íkola nakon izvje┼í─ça o razdvajanju spolova u nastavi u postoje─çim institucijama, pi┼íe Dailymail.

‘Moramo sru┼íiti segregaciju kako bismo odr┼żali ┼ávedsku jedinstvenom … ┼íkolska segregacija stoga mora biti slomljena u korjenu’ – rekao je Ardalan Shekarabi na konferenciji za novinare u Stockholmu.

Gospodin Shekarabi je izjavio kako se njegova stranka, koja gubi podr┼íku glavnoj oporbenoj stranci u najnovijim anketama, nada se dobivanju podr┼íke bira─Źa po tom pitanju.

‘U─Źitelji i pedagozi trebaju biti zadu┼żeni za ┼ívedsku ┼íkolu, a ne sve─çenici i imami’ – rekao je gospodin Shekarabi.


Omar Abu Helal, ravnatelj islamske ┼íkole u ju┼żnoj ┼ávedskoj, rekao je da je ovaj prijedlog zakona “kr┼íenje Europske konvencije o ljudskim pravima” i “slobode vjeroispovijesti”.

Sve vjerske ┼íkole u ┼ávedskoj, jedne od najsekularnijih nacija u svijetu su “besplatne ┼íkole”, i samostalno djeluju pri primanju dr┼żavnih sredstava.

Budu─çi da je u ┼ívedskom zakonu zabranjeno napla─çivati osnovno obrazovanje za djecu do 18 godina, bilo koja dr┼żavna ┼íkola je financirana od strane dr┼żave.

Postoji 71 osnovna i srednjo┼íkolska vjerska ┼íkola, koje ─Źine pet posto svih besplatnih ┼íkola u ┼ávedskoj. Jedna je ┼żidovska, 59 su kr┼í─çanskih, a 11 Muslimanskih.

Postoji nekoliko drugih ┼żidovskih ┼íkola koje ne spadaju u ovu kategoriju, budu─çi da u svojim obrazovnim planovima nemaju odre─Ĺene vjerske elemente i postoje kako bi sura─Ĺivale sa etni─Źkom manjinom.

Segregacija, integracija i useljavanje bit ─çe glavna tema razgovora u vodstvu dr┼żave do op─çih izbora u ┼ávedskoj, zemlja koja je tijekom europske migracijske krize primila ─Źak 163.000 tra┼żitelja azila u 2015. godini.

Zemlja je registrirala oko 400.000 zahtjeva za azil od 2012. godine, ili jedan na svakih 25 stanovnika, rekord u Europi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,