Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA PONOVO ŠOKIRALA WASHINGTON: Ruska nuklearna podmornica potiho stigla do obale SAD-a i ostala neopažena

RUSIJA PONOVO ŠOKIRALA WASHINGTON: Ruska nuklearna podmornica potiho stigla do obale SAD-a i ostala neopažena

ruska-podmornicaRuske atomske podmornice provele su vježbu u blizini američkih vojnih baza s ciljem izbjegavanja otkrivanja, dok su se približavale američkoj obali, rekao je komandant podmorničke flote ruskom vojnom televizijskom kanalu

Zapanjujuća otkrića su objavljena u vojnoj televizijskoj seriji Zvezda (‘Star’), službenoj emisiji ruskog Ministarstva obrane. Epizoda se fokusirala na nuklearne podmornice Ajkula-klase Shchuka-B.

Prema podmorničkom časniku koji je snimljen u emisiji, zapovjedništvo mornarice je zapovjedilo zauzimanje položaja u blizini američkih vojnih baza tijekom vježbi.

“Ova misija je postignuta, podmornice su se pojavile na zadanom mjestu u oceanu i vratile se u bazu” – rekao je na Zvezdi zapovjednik podmornice, Sergey Starshinov.

Upitan jesu li podmornice uspjele izbjeći radare tijekom misije, Starshinov je odgovorio: “Da. To je bio naš cilj – doći i otići neopaženo.”

Zapovjednik mornarice rekao je da su ruska plovila “dovoljno blizu” američkoj obali, ali nisu prekršile američke pomorske granice, ostajući u neutralnim vodama.

Datum i mjesto tajne misije nisu otkriveni, ali kanal je rekao da su ruske nuklearne podmornice “stigle do obale SAD-a”.

Podmornica Shchuka-B je uvedena u sovjetsku ratnu mornaricu 1986. Atomska podmornica je sposobna ispaliti krstareće rakete Kalipe ili Granata, susresti se sa​podvodnim ciljevima uz pomoć 553mm torpeda i ostati ispod površine čak do 100 dana, prema javnim izvorima.

Kao i kod mnogih ruskih nuklearnih podmornica, informacije o njihovom statusu, kao i o tekućim i prošlim implementacijama su rijetke.

Jedna podmornica Shchuka-B je poslana u Indiju, gdje je ušla u izvršnu operaciju pod imenom INS ‘Chakra’.

Godine 2016., visoki dužnosnik američke mornarice prigovorio je da vojna grana ne može osigurati potpunu svijest o ruskim podmorskim planovima i podmornicama koje su bile na nevidljivim razinama još od Hladnog rata.

“Podmornice koje smo vidjeli su sada puno više skrivenije” – rekao je za CNN Admiral Mark Ferguson, zapovjednik američke ratne mornarice u Europi u to vrijeme.

Rusi “imaju naprednije sustave naoružanja, raketne sustave koji mogu napasti zemlju sa velikih udaljenosti”, a njihove operativne sposobnosti su sve bolje “jer se kreću sve dalje od domaćih voda”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,