Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAFTAŠI U PANICI: Egipat gradi najveći solarni park na svijetu

NAFTAŠI U PANICI: Egipat gradi najveći solarni park na svijetu

egipat-solarProšlo je već puno vremena od prvog uvođenja, ali svijet je konačno počeo potpuno prihvaćati solarnu energiju kao alternativni izvor energije

Egipat, posebice, želi uložiti u solarnu energiju na pravi način, i u vrijeme pisanja ovog članka ova država će uskoro biti poznata kao vlasnica najvećeg solarnog parka na svijetu.

Solarni park Benban u Egiptu je masivna nova solarna instalacija za koju se kaže da će proizvoditi negdje između 1,6 i 2,0 gigawata električne energije do sredine 2019. godine. To je konglomerat od gotovo 30 zasebnih projekata koji se trenutno grade, čak i bez ikakvih poticaja.

Naime, postojat će 25-godišnji ugovor za prodaju električne energije koju solarni park generira od samo 7,8 centa za kilovat/h nikome drugome već egipatskoj državnoj tvrtci za električnu energiju Egyptian Electricity Transmission Company (EETC).

Poznato je da zemlja na kojoj se gradi Solarni park Benban ima neke od najboljih solarnih izvora energije na cijelom planetu – sunčevu svjetlost. Ukupna površina cijelog parka je oko 14,4 četvornih kilometara. Možete li to zamisliti?

Do sada je u tijeku izgradnja solarnog parka privukla pozornost mnogih ulagača iz fotonaponskog (PV) sektora. Iako još uvijek nisu bili uključeni privatni ulagači, vanjski su fondovi bili dovoljni za cjelokupni projekt.

Potpora parku Benban uključuje Afričku razvojnu banku, Arabsku banku Bahrein, Azijsku infrastrukturnu investicijsku banku, CDC Grupu, Europsku Arabsku banku i Međunarodnu financijsku korporaciju.

Prema Benjaminu Attii, globalnom analitičaru za solarna tržišta tvrtke GTM Research, međunarodni napori financiranja su oni koji pomažu da prosječni troškovi sustava projekta preko noći padnu na ispod 900 dolara po kilovatu.

“Do sada, u pregovorima i planiranju gradnje u Benbanu, ima 25 projektnih razvojnih timova i sponzora iz cijelog svijeta”, rekao je.

Solarni park Benban ima koristi se od centralizirane infrastrukture elektroenergetske mreže koja svim projektnim razvojnim timovima omogućuje dijeljenje troškova skupog hardvera koji će rezultirati smanjenjem troškova električne energije u tom području.

Analiza pokazuje da je projekt doista izvediv i da se može provesti na temelju brojnih složenih financijskih modela koji su omogućeni uz djelomičnu potporu egipatske vlade.

Trenutno su privatni ulagači uspjeli izbjeći Benbanski solarni projekt, no od njih se očekuje da će ga pomno pratiti.

Prema Attii, “Egipat i njegov projekt od više od 2 gigawata” jedan je od najvećih i najperspektivnijih projekata na tržištima Bliskog istoka i Afrike.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,