Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » ZAVJERA: Britanija koristi slučaj trovanja bivšeg špijuna da bi skrenula pažnju sa Brexita

ZAVJERA: Britanija koristi slučaj trovanja bivšeg špijuna da bi skrenula pažnju sa Brexita

rusija-ukambasadorVelika Britanija koristi slučaj Skripal kako bi skrenula pažnju sa pitanja Brexit-a, priopćio je ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Alexander Yakovenko

London je aktivno angažirao anti-rusku kampanju pod vodstvom NATO-a u tu svrhu, kazao je.

“Da bismo skrenuli pažnju od Brexita, Velika Britanija mora predstaviti nešto javnosti da se fokus malo pomakne na drugu stranu” – izjavio je ruski izaslanik RT Anastasia Churkina.

Britanija gleda na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala kao “mogućnost pokretanja ove anti-ruske kampanje” – rekao je Yakovenko, koji služi na svom položaju veleposlanika od 2011. godine.

“Ovo je scenarij koji je napisan u Londonu, ali to je kratkovidni scenarij jer, dugoročno, Britanija će morati objasniti što stoji iza svih ovih stvari u Salisburyju” – dodao je.

Britanija pokušava pronaći novo mjesto u svjetskom poretku jer napušta EU i pokušava održavati odnose s međunarodnim organizacijama, rekao je Jakovko.

“Ključna organizacija je NATO. Velika Britanija pokušava pronaći svoje mjesto i oni su pronašli to mjesto u takozvanoj anti-ruskoj kampanji” – kazao je. Velika Britanija je jedan od osnivača NATO-a i uskoro će imati 70-godišnju povijest sa savezom.

“Zato smo prošle godine vidjeli njihov novi koncept nacionalne sigurnosti, gdje je Rusija imenovana kao glavni neprijatelj Britanije” – rekao je ruski veleposlanik.

Druga briga za Rusiju u slučaju Skripal je činjenica da je čitava istraga klasificirana. “Nitko nije vidio ni slike tih ljudi u bolnici (Skripala i njegove kćeri Julije) – jesu li živi ili su možda dobrog zdravlja. Nitko nije razgovarao s liječnicima. Apsolutno nema transparentnosti u ovom slučaju” – izjavio je diplomat.

Yakovenko je izjavio kako je iznenađen koliko je brzo britanska premijerka Theresa May okrivila Rusiju zbog navodnog trovanja Skripala, unatoč nedostatku bilo kakvih dokaza. “Želimo razjasniti sva pitanja iza ove provokacije – upravo tako vidimo ovaj incident” – dodao je.

Britanske vlasti također će morati objasniti rezultate svoje istrage Organizaciji za zabranu kemijskog oružja, vjeruje povjerenik. Morat će pokazati “što rade u tajnom kemijskom laboratoriju koji je osam milja udaljen od Salisburvja, gdje su istražili tu tvar na temelju svojih podataka i njihovih uzoraka, slijedeći određene standarde” – rekao je.

Vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrde da je u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva korišten agens iz Sovjetske ere nazvan Novichok. Rusija poriče svaku povezanost sa incedentom.

U odvojenom razgovoru sa televizijskim kanalom Rossiya 24, Yakovenko je rekao da će Rusija “vršiti maksimalni pritisak” prema Velikoj Britaniji zbog situacije sa Skripalom i njegovom kćerkom. “Siguran sam da ih nećemo samo tako pustiti [Britaniju]” – dodao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,