Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » U POSLJEDNJE VRIJEME SE ZAKLINJU U ‘ZDRAVIJU’ I SIGURNU HRANU: McDonald’s je zapravo povećavao koliÄinu soli, Å¡ećera i kalorija

U POSLJEDNJE VRIJEME SE ZAKLINJU U ‘ZDRAVIJU’ I SIGURNU HRANU: McDonald’s je zapravo povećavao koliÄinu soli, Å¡ećera i kalorija

mcdonalds-hranaKada je rijeÄ o poboljÅ¡anju prehrambenih vrijednosti njihovih prehrambenih proizvoda, McDonald’s svakako navodi sve ispravne stvari

U posljednjih nekoliko godina, megakompanija brze hrane je obećala da će omogućiti piletinu bez hormona i antibiotika za svoje ameriÄke potroÅ¡aÄe, inzistirajući na ograniÄavanju antibiotika u svjem mesu kojeg sadrže njihove ponude, i predstavljajući “zdrava” gazirana pića, te je obećala da će predstaviti zdraviji djeÄji “sretni” obrok Å¡irom svijeta do 2022.

Ipak, da li je tvrtka doista predana prodaji hrane koja je “sigurna, kvalitetna, nudi izbor i proizvedena je na odgovoran naÄin”, kako obećava njihova web stranica?

ÄŒasopis The Sun je nedavno objavilo da, unatoÄ brojnim obećanjima, u stvarnosti moderni McDonaldsovi obroci sadrže puno viÅ¡e Å¡ećera, soli i kalorija nego prije 30 godina.

McDonald’s je vrlo ponosan na Äinjenicu da ima prehrambene informacije za svoje obroke koje su dostupne svim njihovim kupcima, tako da je Sun-u bilo lako usporediti hranjive sastojke trenutnih obroka s onima oglaÅ¡enim u letku tvrtke iz 1989. godine.

Dok su razine bjelanÄevina strmoglavo pale u većini McDonald’s burgera, razina Å¡ećera u nekoliko njihovih ponuda, ukljuÄujući Big Mac i Filet-O-Fish, je sada tri puta veća od prije tri desetljeća.

Redovna porcija prženih krumpira sada sadrži 42,8 posto viÅ¡e kalorija, 17,2 posto viÅ¡e masnoća i nevjerojatnih 24 posto viÅ¡e soli nego Å¡to je to imala 1989. godine. U meÄ‘uvremenu, shake od vanilije ima za Äetvrtinu viÅ¡e kalorija, trećinu viÅ¡e Å¡ećera i Äetvrtinu viÅ¡e masnoća nego u proÅ¡losti.

Sadržaj Å¡ećera u McDonald’sovom cheeseburgeru povećao se za nevjerojatnih 248 posto, Å¡to je marginalno manje od 285 posto povećanje udjela Å¡ećera koliko ima “Big Mac sa sirom”.

“Ove brojke zaista su Å¡okantne”, rekao je profesor Graham McGregor na “Akciju o Å¡ećeru”. “U vrijeme kada bi prehrambena industrija trebala napredovati kako bi smanjila koliÄinu hrane visoke razine Å¡ećera, soli, zasićenih masnoća i kalorija, McDonald’s oÄito zaostaje”.

Zapravo, McDonald’s ima dugu povijest kada je rijeÄ o razgovorima i provoÄ‘enju nikakve akcije. Godine 2015., primjerice, The Guardian je izvijestio da je tvrtka obećala da će prestati posluživati piletinu u koju su ubizgavani antibiotici Å¡to je doživjelo skepticizam mnogih, nakon Å¡to nije uspjela ostvariti sliÄno obećanje joÅ¡ 2003. godine.

Guardian je izvijestio u svojem Älanku:

“Najveći lanac restorana u svijetu najavio je da će prestati prodavati piletinu punjenu antibioticima koji djeluju na ljudsko zdravlje. Taj potez je doÅ¡ao dolazi pritiska ameriÄkih vladinih tijela i drugih koji se boje da ova praksa doprinosi porastu infekcija na rezistentne mikroorganizame.

StruÄnjaci iz prehrambenih lanaca pozdravili su taj potez i izjavili kako će pritisak konkurenata dovesti do sliÄnih promjena – ali su takoÄ‘er istaknuli kako McDonald’s joÅ¡ nije ispunio sliÄno obećanje u 2003. godini.”

Obećanje je doÅ¡ao nakon Å¡to je McDonald’s poÄeo gubiti sve viÅ¡e i viÅ¡e svojih kupaca koji su prelazili u druge fast food lancie poput Chipotle i Panera Bread koji koriste meso bez antibiotika u svojim proizvodima.

Guardian je citirao izjavu iz 2003. koja je obećavala:

“McDonald’s zabranjuje uporabu antibiotika koji pripadaju klasi spojeva odobrenih za upotrebu u ljudskoj medicini kada se koriste iskljuÄivo u svrhu promicanja rasta. Promocija rasta definirana je kao uporaba antibiotika u bilo koju drugu svrhu osim lijeÄenja, kontrole ili prevencije bolesti.”

Ipak, kada su upitani za komentar, glasnogovornik tvrtke nije mogao ni objasniti zaÅ¡to McDonald’s nije uspio ispuniti svoje prethodne obveze, niti pružiti dokaz da će to potrajati kroz neko vrijeme.

Jasno je da McDonald’s nema interesa za zdravlje svojih potroÅ¡aÄa, a Äinjenice govore same za sebe: McDonald’s je kratko i jasno – “junk food” (smeće od hrane).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,