Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » DRAGOCJENE TAJNE STARIH INDIJANACA: Zaboravljeni i besplatni lijekovi drevnih indijanskih plemena!

DRAGOCJENE TAJNE STARIH INDIJANACA: Zaboravljeni i besplatni lijekovi drevnih indijanskih plemena!

indijanci-lijekVjerovali su da bolest napada neuravnoteženu osobu koja misli negativno i prakticira nezdrav način života

Plemena američkih Indijanaca oduvek su živjela u skladu s prirodom. Sve svoje tegobe liječili su biljkama koje su pronalazili u prirodi

U skladu s time, priroda ih je liječila, a oni su je zauzvrat duboko poštovali. Današnja istraživanja su potvrdila ljekovitost biljaka koje Indijanci koriste već tisućama godina.

Životna filozofija Indijanaca

Temelji indijanske životne filozofije su poštovanje i razumijevanje. Indijanci su imali veliko poštovanje prema prirodi, životinjama i zemlji.

Pratili su prirodne promjene, promatrali su ponašanje životinja i stečeno znanje su prenosili potomcima. Međuljudski odnosi unutar plemena bili su tolerantni i pozitivni.

Indijanci su vjerovali da sve na Zemlji ima dušu – ljudi, životinje, biljke, planine, rijeke, zemlja… Na tome se temeljio i njihov odnos prema svemu što ih okružuje.

Cijenili su Majku prirodu, a ona im je vraćala darivajući ih svojim prirodnim bogatstvima. Indijanci su vjerovali da je za zdravlje bitna ravnoteža duha i tijela.

Štoviše, vjerovali su da bolest napada neuravnoteženu osobu koja misli negativno i prakticira nezdrav način života. Indijanci su jednako poštovali unutrašnji i vanjski svijet pa su smatrali da je duhovnost preduvjet za dobro zdravlje.

Tradicionalne metode liječenja američkih Indijanaca

Prema vjerovanju Indijanaca, bolesna osoba pati zbog nesklada između duha i tela. Zato su se Indijanci borili da bolesnog vrate u ravnotežu i da liječe prvo osobu, a ne samu bolest.

Njihova medicina se temeljila na darovima prirode, tj. na ljekovitim biljkama. Teško je otkriti kako su prepoznali ljekovite biljke, ali pretpostavlja se da su im u tome pomogle životinje.

Promatrali su koju biljnu hranu jedu ranjene i bolesne životinje, pa su tako shvaćali da biljke mogu pomoći i ljudima.

Da bi bili zdravi, Indijanci su se pridržavali ovih načela:

  • Duh i tijelo trebaju biti u harmoniji.
  • Život u zajednici mora biti skladan.
  • Trebamo se brinuti o prirodi i djeci.
  • Važno je poznavati ljekovite biljke.

#Ljekovite biljke američkih Indijanaca

Američki Indijanci koristili su aloju, kamilicu, kupinu, malinu, korjen đumbira, ginseng, ružmarin, kadulju, metvicu, šipak, eukaliptus, ehinaceju, komorač, sladić, valerijanu, crvenu djetelinu, divizmu i mnoge druge ljekovite biljke.

Sok i gel od aloje, Indijancima je služio za ublažavanje opeklina, ugriza insekata i rana.

Kamilicu su koristili u obliku čaja kod problema s crevima i mučnine.

Koru i list kupine su, kao i kamilicu, kuhali i pili kao čaj protiv upala i probavnih tegoba.

Korjen maline konzumirali su u obliku čaja ili sirov kod proljeva i bolesti probavnog trakta.

Koren đumbira koristili su u prahu, kao začin ili čaj, ali i u obliku melema ili obloga kod upala, prehlada i gripe, oslabljenog imuniteta i cirkulacije.

Korjen ginsenga dodavali su u hranu pa su od njega pripremali čaj ili melem protiv umora, za jačanje imuniteta i poboljšanje koncentracije, kao i za bolji rad jetre i pluća.

Ruzmarin su koristili kao začin, ali i u obliku čaja kod bolova u mišićima kao i za poboljšanje metabolizma i cirkulacije.

Kadulju su koristili u obliku čaja ili u prehrani kod poremećaja u probavi, prehlade i bolnog grla ali i kao prirodnu zaštitu od insekata.

Metvicu su, kao i kadulju, koristili u obliku čaja ili u prehrani kod prehlade, kašlja i problema s disanjem.

Šipak su Indijanci koristili u prerani ili kao čaj kod prehlade, kašlja, crevnih problema i upala.

Ulje lista i korena eukaliptusa koristili su kod kašlja, nadraženog grla i groznice. Danas je upravo eukaliptus česti sastojak u sirupima protiv kašlja.

Korjen ehinaceje koristili su za jačanje imuniteta ali i kod groznice i infekcija. Danas se koristi u obliku tinktura.

Komorač su Indijanci koristili za žvakanje ili kao čaj kod kašlja, grlobolje i loše probave.

Korjen i lišće sladića koristili su kod kašlja, prehlade i bolnog grla. Danas se konzumira u obliku čaja.

Valerijanu su koristili u obliku čaja za olakšavanje bolova u mišićima i za smirenje.

Bobice, stabljike, cvjetove i lišće biljke orlovi nokti (drugi naziv je kozja krv) koristili su za liječenje uboda insekata i infekcije kože, a u obliku čaja za liječenje prehlade i glavobolje.

Listove i korjen pasiflore, Indijanci su kuhali i pili kao čaj za smirenje i ublažavanje bolova u mišićima, ali i u obliku melema za liječenje opeklina, ugriza insekata i čireva.
 
(kurir.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,