Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠKOLE U VELIKOJ BRITANIJI ZAPOČELE PREDAVANJA: ‘Ako ste bijelac, vi ste rasist’

ŠKOLE U VELIKOJ BRITANIJI ZAPOČELE PREDAVANJA: ‘Ako ste bijelac, vi ste rasist’

studenti-britanijaJeste li rasist? Vaše sveučilište kaže da jeste – čak i ako vi tako ne govorite, mislite ili radite rasističke stvari – i to sve zbog vaše boje kože

Profesorima na sveučilištima je sada preporučeno da prisustvuju seminarima kako bi se nosili sa vlastitom “bjelinom”.

U školama u Velikoj Britaniji naređeno je podučavati bijele učenike da su “inherentni rasisti” i održat će se posebni seminari kako se borili protiv “bjeline”.

Bijelim učiteljima u Velikoj Britaniji je rečeno da moraju biti svjesni svoje “bijele privilegije” i da uče svoje kolege bijele studente o tome da uživaju veće prednosti u životu zbog boje kože.

Na plakatima za sesije održane na Sveučilištu u Bristolu piše da će od predavača tražiti da “ispituju i spoznaju destruktivnu ulogu bjelaca”. Seminare će voditi crnci, azijati i Manjinski savjetodavni odbor za etničke skupine.

Događaj, nazvan “Hodanje bijelom stranom ulice”, objavio je letke koji kažu: “Razmotrit ćemo to kao svakodnevnu stvarnost bijele privilegije koja svakodnevno izaziva agresiju prema ljudima drugačije boje kože. Mi raspravljamo o tome zašto bijeli ljudi dobivaju prednosti jednostavno zbog boje kože, i kako bjela boja kože kao diskriminirajuća sila danas koja prevladava kao i prije 400 godina.”

Međutim, nije samo sveučilište Bristol University organiziralo te radionice. Radionica na Sveučilištu Anglia Ruskin u Istočnoj Angliji pod nazivom “Privileije: Istina o kojoj se ne govorimo”, upitao je one koji su bili nazočni da se suoče sa “njihovom privilegijom na pošten način i da točno shvate da imaju koristi od rasističkog sustava.”

Yorkširsko Sveučilište St. John održalo je sličan seminar u studenom, pod nazivom “Učenje i neučenje bjeline”.

Samo 85 od 15.905 profesora u Velikoj Britaniji ima crnu boju kože, prema izvještaju 2015. godine od strane Runnymede Trusta, think tank tvrtke za ravnopravnost spolova.

Istraživanja su također ukazala na vjerojatnost da će učenici crne boje kože i etničkih manjina (BAME) napustiti sveučilište. Ako to učine, manje je vjerojatno da će biti nagrađeni najvišim stupnjem od svojih bijelih kolega.

Slične radionice su u SAD-u potaknule američke sveučilišne studente da uzvrate udarac. Iskopali su i postavili svoje plakate s porukom da je “u redu da biti bijelac”.

Sociolog i emeritus profesor sociologije na Sveučilištu Kent Frank Furedi izjavio je da je pojam “bijele privilegije”, u stvari označio svaku bijelu osobu rasistom. “Bjelina je ekvivalent prvobitnog grijeha, a bijeli rasizam je neizbježan”, rekao je za Sunday Times. (RT)

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,