Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nova direktorica CIA-e ima zanimljivu biografiju: Mučenje, davljenje, udaranje glavom o zid i uništavanje snimaka

Nova direktorica CIA-e ima zanimljivu biografiju: Mučenje, davljenje, udaranje glavom o zid i uništavanje snimaka

haspelZa novu direktoricu CIA Ginu Haspel vezan je niz skandala o mučenju osumnjičenih za terorizam tijekom 2002. godine, piše „New York Times“

Haspelova je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje video-snimaka koji su dokumentirali brutalno mučenje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Veći dio karijere je provela kao tajni agent, a bila je ključni sudionik programa „specijalnog izručivanja“, prema kojem su uhvaćeni militanti izručivani stranim vladama i držani na tajnim lokacijama, gde su ih mučili zaposlenici CIA-a, piše „New York Times“.

Gina Haspel je upravljala prvim prekooceanskim zatvorom CIA na Tajlandu, gde su mučeni Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri.

Prema pisanju „Timesa“, Zubaydah je mučen tehnikom „waterboardinga“ (metoda simuliranja davljenja nalivanjem vodom) 83 puta tijekom jednog mjeseca, a glava mu je udarana o zid, da bi zatim istražitelji zaključili da on ipak nema nikakve korisne informacije.

Mučenje je snimano kamerom, a snimci su sačuvani na sigurnosnoj lokaciji na Tajlandu, da bi onda stiglo naređenje o njihovom uništavanju.

Naredba o uništenju direktno je povezana sa Ginom Haspel.

Jedno od rijetkih pojavljivanja Gine Haspel u javnosti:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,