Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Hoće li se Rusija osvetiti za Olimpijske igre provođenjem sankcija američkim farmaceutskim tvrtkama?

Hoće li se Rusija osvetiti za Olimpijske igre provođenjem sankcija američkim farmaceutskim tvrtkama?

rusija-farmaceut

“Glavni je cilj prodati lijekove sportašima prije nego što ih se zabrani kada budu otkriveni … Ponekad pod krinkom bezopasne sportske prehrane, zabranjene tvari se krijumčare i prodaju”

Bivši Sovjetski Savez je bio ogroman hit na međunarodnoj razini kada je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zabranio zemlji sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pyeongchangu, Južna Koreja, zbog navoda o ilegalnom “dopiranju”.

No neki od najgorih sumnjivaca u SAD-u vezani za doping su farmaceutske tvrtke, te se postavlja pitanje: Hoće li se Rusija osvetiti postavljanjem sankcija na korporacije američkih farmaceutskih kompanija?

Mogla bi vrlo lako, kao i Kina, što bi apsolutno uništilo američku farmaceutsku industriju. Kao što je izvijestio Centar za istraživanje globalizacije imalo bi smisla za Rusiju da uzvrati udarac protiv agresije SAD-a zabranom uvoza lijekova iz SAD-a i drugih tvari povezanih sa sportom koje su proizvedene od strane tvrtki koje mogu biti suodgovorne za provođenje nezakonitog dopinga.

Dok većina elitnih sportaša danas kažu da nikada neće uzeti zabranjene tvari, čak i ako su potpuno bezopasne, još uvijek postoji sportski “medicinski tretman” koji se provodi, a to uključuje takve tvari.

Gotovo svaki profesionalni sportaš, ispada da koristi neku vrstu dodataka, vitamina, stimulansa ili kreme koji poboljšavaju njegovu ili njezinu sportsku izvedbu – ali oni nisu nužno ilegalni, važno je napomenuti.

Ali, gdje je sportski svijet povukao crtu što se tiče dopinga, to je dobar materijal za raspravu.

U mnogim slučajevima, farmaceutske tvrtke će masovno proizvoditi lijek za poboljšanje učinka ili drugi spoj i brzo ga distribuirati sportašima prije no što dužnosnici shvate ono što se događa i izdati zabranu.

To je uobičajena praksa koja generira milijarde dolara profita za farmaceutske tvrtke, i nešto što, etički gledano, stvarno nije drugačije od ilegalnog dopinga.

Jedina je razlika u tome što i lijekovi nisu tehnički ilegalni u vrijeme kada se ove tvari distribuiraju i koriste – tehnička, ako želite tako reći.

Čini se da zvuči kao namještaljka da, nakon gubitaka Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji i kasnijih lažnih optužbi mainstream medija za “rusko upletanje”, je Rusija naknadno optužena za doping i izbačena sa Olimpijskih igara.

Da li Sjedinjene Države kažnjavaju Rusiju zbog zavjere o “miješanju” u predsjedničke izbore 2016. godine?

Je li to bila politički motivirana odluka, ili je li doista postojao solidan dokaz kojeg je proizvela “dugotrajna istraga” MOO-a da su Rusi dopingirali svoje sportaše kako bi ih upotrijebili kao prikaz snage na globalnoj razini? Teško je sigurno teško reći.

Ali, čini se da je jasno u najmanju ruku da je licemjerno pribjegavati zabrani sudjelovanju ruskih sportaša kada američka vlastita farmaceutska industrija rutinski drogira sportaše sa bilo kojim novim lijekovima koji pojačavaju performanse, i koji mogu doći na tržište prije no što takvi lijekovi na kraju budu zabranjen.

“Ovi industrijski divovi razvijaju i proizvode nove lijekove koji poboljšavaju performanse u bliskoj suradnji s WADA-om (Svjetska antidoping agencija)” – objašnjava GlobalResearch.ca, ističući da farmaceutske tvrtke sa sjedištem u SAD-u žele ogroman profit od ove ugodne male suradnje.

“Glavni je cilj prodati lijekove prije nego što postanu zabranjeni … Ponekad pod krinkom bezopasne sportske prehrane zabranjene tvari se krijumčare i prodaju od strane švercera.”

Rusija je očito svjesna toga, s obzirom na to da je 11. veljače ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priopćio kako su SAD pomogle u orkestriranju olimpijskih dopinških optužbi protiv Rusije na temelju nejasnih motiva.

Hoće li Rusija reagirati tako da će krenuti u ofenzivu? To je definitivno moguće, kažu stručnjaci koji su informirani o tome kako situacija napreduje.

“Američki biznis povezan sa sportom – pogotovo farmaceutske tvrtke – mogu se staviti pod ruske sankcije, nema sumnje” – dodaje GlobalResearch.ca.

“Ako Kina bude slijedila Rusiju, posljedice će biti vrlo bolne za američku ekonomiju zbog veličine kineskog tržišta. Ovaj scenarij nije znanstveno-fantastičan jer Peking opetovano podupire korake koje je Moskva poduzela u svojoj svađi s Washingtonom. Ruski dopinški skandal može se podići samo na novu razinu.” (NN)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,