Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Histerija u Sjedinjenim Državama zbog prisutnosti Kine u Africi’

‘Histerija u Sjedinjenim Državama zbog prisutnosti Kine u Africi’

kina-mornaricaWashington je izgleda prilično histeričan zbog sve većeg utjecaja Pekinga u Africi

Kina počinje igrati “prvu violinu” na kontinentu ulažući u svoju infrastrukturu, priopćio je za američki autor i povjesničar Gerald Horne.

Američki državni tajnik Rex Tillerson započeo je svoju afričku turneju sa upozorenjem da zemlja može “izgubiti kontrolu nad vlastitom infrastrukturom” ili “izgubiti suverenitet” prihvaćanjem zajmova iz Kine.

Tillerson je govorio u glavnom gradu Etiopije, glavnom primatelju kineske pomoći.

Horne je rekao da Washington ima razloga biti zabrinut zbog igranja “druge violine” u Kini. “Postoji strah u SAD-u da će prije ili kasnije kinesko gospodarstvo, ako to već nije, biti veće od američkog gospodarstva koje će imati monumentalan utjecaj na ravnotežu snaga globalno i strateški” – rekao je Horne.

Povjesničar vjeruje da doista postoji neka vrsta američke histerije o inicijativi “One Belt One Road”, koju je nedavno promovirala Kina. Otkrivena od strane predsjednika Xi Jinpinga još 2013. godine, ambiciozan projekt nastoji proširiti kinesku trgovinu diljem svijeta.

U početku je cilj bio povezivanje Kine sa jugoistočnom i središnjom Azijom, Bliskim istokom i Europom morskim putem, a kasnije se razvio i na istočnu Afriku. U ovom kontekstu, Kina ulaže 3,2 milijarde dolara u željezničku mrežu Kenije, dok SAD daje toj zemlji 100 milijuna dolara godišnje “sigurnosne pomoći”.

Sjedinjene Države su vodeći donator pomoći u Africi, ali Kina je nadmašila SAD kao trgovački partner u 2009., upumpavajući milijarde u infrastrukturne projekte. Kina je time postala najveći kreator radnih mjesta na afričkom kontinentu u manje od dva desetljeća.

Prema nedavnom članku kineskog veleposlanika u Velikoj Britaniji, Liu Xiaomingu, Kina je “pomogla ili financirala izgradnju preko 5.000 km željezničke pruge i cesta, izgradila je više od 200 škola i gotovo 100 bolnica i obučila više od 160.000 profesionalnih radnika u Africi”

Valja napomenuti da su Afrikanci zabrinuti što će se dogoditi kada Kina zadovolji svoj primarni interes, što je naravno, dobivanje sirovina kontinenta poput nafte, drveta i minerala. To je ono što kolonijalne imperijalističke zemlje poput Amerike rade već stoljećima.

Horne objašnjava da dok Kina “nastoji ugoditi i naglasiti civilne projekte”, SAD stavlja naglasak na borbu protiv terorizma.

Tillersonova druga stanica bila je Džibuti, gdje se nalazi američka vojna baza Camp Lemonnier. “Naglasak na takozvani terorizam ima ne-tako-skriveni plan”, rekao je Horne objašnjavajući kako je “SAD u stanju izgraditi odnose sa afričkim vojnicima.”

Stoga, ako režim dođe na vlast u nekoj afričkoj naciji koja se nekako protumačila neprijateljskom prema američkim interesima, prethodni odnos sa afričkom vojskom pod krinkom terorizma olakšat će vojni udar ili još gore” – rekao je.

Ipak, Peking također igra igru i na sigurnosnom polju. Kina će pomoći u borbi protiv vrućeg pitanja u Africi, kao što su terorizam, piratstvo i prirodne katastrofe, rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi na konferenciji za novinare u četvrtak.

“Afrika se suočava sa dva glavna zadatka: očavanje svojeg mira i sigurnosti i poticanje razvoja” – dodao je Wang.

Odgovarajući na retoriku američkih predsjednika Wang je rekao da “Kina je protiv nasilničkog ponašanja prema malim državama od strane velikih”.

Osim sukoba s Kinom, Tillersonov posjet Africi zasjenjen je vlastitim zapisima Washingtona o kontinentu. Horne objašnjava kako su stoljeća eksploatacije crnog roblja, potpora apartheidu u Južnoj Africi i nedavnih primjedbi predsjednika Donalda Trumpa o “sh*thole zemljama” obilježili posjet tajnika.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,