Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IRANSKI VRHOVNI VOĐA POSLAO PORUKU: ‘Razgovarat ćemo kad kročimo nogom u Ameriku!’ Iranski regionalni poslovi ne tiču se Amerike

IRANSKI VRHOVNI VOĐA POSLAO PORUKU: ‘Razgovarat ćemo kad kročimo nogom u Ameriku!’ Iranski regionalni poslovi ne tiču se Amerike

iran-vodjaTehran neće tražiti dopuštenje od Washingtona da održi svoju prisutnost na Bliskom istoku, izjavio je Ayatollah Ali Khamenei, dodajući kako će Teheran razgovarati sa Amerikancima ako Iran odluči proicirati vojnu snagu u njihovom susjedstvu

Prisutnost američke vojske diljem svijeta, a posebice na Bliskom Istoku je “zlonamjerna i nasilna”, izjavio je iranski vrhovni čelnik Khamenei na službenoj web stranici.

Dakle, Washington nije u poziciji da dopusti ili zabrani Teheranu da poveća svoj utjecaj u regiji, istaknuo je, piše Reuters.

“Mi ćemo pregovarati s Amerikom ako želimo biti vojno prisutni u Americi” – dodao je iranski čelnik.

Izjava je došla nakon što je Khamenei komentirao nedavni posjet Iranu francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana koji je uvjeravao Teheran o predanosti Europe na nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Međutim, Le Drian je također prenio europsku zabrinutost oko iranskog raketnog programa i njegove politike na Bliskom istoku, što se prilično mnogo odrazilo na američku rezerviranost oko Islamske Republike Irana.

“Europske zemlje dolaze u Teheran i kažu da žele pregovarati s Iranom zbog njegove prisutnosti u regiji. To ih se ne tiče. To je naša regija. Zašto ste ovdje?” – pitao se Khamenei.

Prošle je godine jedan od glavnih zapovjednika Revolucionarne garde, general Hossein Salami rekao da se domet iranskih balističkih raketa može povećati te kako bi mogle doprijeti do Europe ukoliko ona stane na stranu Izraela i SAD-a.

Donald Trump je zaprijetio kako će se Washington povući iz Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA) iz 2015., koji je potpisan između Teherana i šest glavnih svjetskih sila, nazvavši to “najgorim sporazumom ikada”.

Prema Trumpu, sporazum se ne bi trebao odnositi samo na nuklearne ambicije Teherana, već i na granični raketni program i aktivnosti na Bliskom istoku, pozivajući Europu da pomogne u postizanju dogovora.

Iranski program balističkih raketa u posljednjih nekoliko godina ubrzano se razvija, a raketa Soumar navodno je u stanju dosegnuti ciljeve na udaljenosti od 3.000 kilometara. Teheran je također aktivno uključen u regionalne poslove jer je pomogao Siriji u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih skupina sa oružjem i vojnom snagom.

U srijedu je iranski predsjednik Hassan Rouhani obećao da “nitko ne bi trebao biti zabrinut zbog iranskog oružja i raketa”.

Rouhani kaže da je vojna moć zemlje samo “namijenjena promicanju mira, jačanju stabilnosti i sigurnosti i spriječavanju drugih da napadnu našu zemlju„. (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,