Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠVEDSKA ZATVARA ISLAMSKE VJERSKE ŠKOLE KOJE NE PODUPIRU RAVNOPRAVNOST SPOLOVA! ZAKON SE NEĆE PRIMJENJIVATI NA ŽIDOVSKE ŠKOLE

ŠVEDSKA ZATVARA ISLAMSKE VJERSKE ŠKOLE KOJE NE PODUPIRU RAVNOPRAVNOST SPOLOVA! ZAKON SE NEĆE PRIMJENJIVATI NA ŽIDOVSKE ŠKOLE

svedska-skolaŠvedsko ministarstvo se obrušilo na škole koje ne podupiru ravnopravnost spolova, prema ministru obrazovanja u zemlji

Inicijativa je dio vladinog ukupnog plana za uklanjanje religijskog utjecaja u školama.

Gustav Fridolin izjavio je u nedjelju kako je pokrenuo istragu o pooštrenju regulacije neovisnih vjerskih škola, zatvarajući one koje ne podržavaju švedske “temeljne vrijednosti”.

“Regulatorni okvir će biti pooštren”, napisao je Fridolin za novine Aftonbladet. “Oni koji ne podržavaju temeljne vrijednosti ravnopravnosti i ljudskih prava trebaju biti zaustavljeni da otvaraju besplatne škole u Švedskoj”.

Novi propisi će osigurati da škole “aktivno promoviraju ravnopravnost” i “omogućuju učenicima da razviju svoje vještine i interese neovisno o rodnom identitetu” – napisao je Fridolin. Očekuje se da će ograničenja utjecati najviše na muslimanske škole.

Ministar je naglasio da “niti jedno dijete ne bi trebalo biti izloženo izravnom ili neizravnom prisiljavanju da sudjeluje u vjerskim aktivnostima u bilo kojoj školi u Švedskoj”, čak i ako je tu školu utemeljila vjerska organizacija.

“I svo obrazovanje treba biti potpuno bez religijskog utjecaja” – napisao je Fridolin.

Međutim, vjerska ograničenja neće se primjenjivati​na židovske škole, rekao je Fridolin u nastavku intervjua, jer “nema smisla napadati židovske škole koje postoje u Švedskoj još od pedesetih godina prošlog stoljeća”.

Švedska ima više od 60 vjerskih škola, od kojih su većina kršćanske, oko 11 su islamske, a šačica su židovske, prenosi The Local.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,