Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IRAN PORUČIO AMERICI: Predajte sve vaše nuklearne bombe i tada ćemo razgovarati o nuklearnom razoružanju

IRAN PORUČIO AMERICI: Predajte sve vaše nuklearne bombe i tada ćemo razgovarati o nuklearnom razoružanju

iran-raketaTeheran će razmotriti pregovore o svojim balističkim projektilima tek nakon što Sjedinjene Države i Europa rastave i unište svoje nuklearne bombe, rekao je vrhovni iranski vojni dužnosnik

Iran je više puta odbacio zapadne pozive na nuklearno razoružavanje kao nerazumne.

“Uvjet za pregovore o iranskim raketama je uništenje nuklearnog oružja i projektila velikog dometa Sjedinjenih Država i Europe”, izjavio je u subotu glasnogovornik iranskih oružanih snaga Masoud Jazayeri, kako navode državni mediji.

Iako su se složili da ograniče program nuklearne energije u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija, Iran – koji je okružen američkim vojnim bazama i ratom pogođenim državama – nikad nije iskazao interes za pregovore o svojim balističkim projektilima.

U veljači je iranski predsjednik Hassan Rouhani nedvosmisleno izjavio: “Nećemo pregovarati s nikim o našem oružju”. Dodao je kako su iranski raketni sustavi “obrambeni i nisu namijenjeni za nošenje oružja za masovno uništenje, budući da ih nemamo.”

Nekoliko tjedana kasnije, Teheran je bio prisiljen objaviti svoju poziciju još jednom nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao Iran da svoj raketni program stavi pod međunarodni nadzor.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi odbacio je Macronove primjedbe, ističući da su raketne sposobnosti Irana u okviru vojne doktrine zemlje koja se temelji na politici obrane i zastrašivanja.

Glasnogovornik je istaknuo kako prava prijetnja regiji proizlazi iz Sjedinjenih Američkih Država i Europe koja opskrbljuje Bliski Istok sa sofisticiranim oružjem.

Washington i Europa su u brojnim prigodama pokušali koristiti zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), poznatog kolokvijalno kao “nuklearni sporazum”, kao odskočnu dasku za prisiljavanje na koncesiju iranskog raketnog programa – ali bez uspjeha.

Zamjenik ministra vanjskih poslova i glavni pregovarač o nuklearnom oružju Abbas Araghchi primijetio je kako se zapadne sile moraju pridržavati sporazuma iz 2015. godine prije nego što pritisnu Teheran kako bi pregovarao o drugim pitanjima.

“Sada oni traže od Irana da uđu u rasprave o drugim pitanjima. Naš odgovor je jasan: napravite jedan dobar i uspješan potez, i zatim ćemo raspravljati o drugim pitanjima” – rekao je Araghchi u veljači.

Predsjednik Donald Trump opetovano je prijetio povlačenjem SAD-a iz povijesnog sporazuma, opisujući ga kao “vrlo, vrlo loš posao”. U siječnju, Trump je rekao kako će se SAD povući iz sporazuma, osim ako se njezini “strašni nedostaci” ne riješe.

“Sjedinjene Države nas pokušavaju pritisnuti da se povučemo iz nuklearnog sporazuma, ali nećemo pasti u njihovu zamku” – izjavio je Araghchi. “Ako se SAD povuče, niti jedna zemlja više neće održavati pregovore s njima”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,