Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVAČI PRONAŠLI FORMULU SREĆE: ‘Smanjite svoja očekivanja! Ali nemojte misliti da je to lako’

ISTRAŽIVAČI PRONAŠLI FORMULU SREĆE: ‘Smanjite svoja očekivanja! Ali nemojte misliti da je to lako’

zena-trcanjeJeste li se ikada zabrinuli u svezi vašeg rada na određenom zadatku, samo zato što ne ispunjavate vlastita očekivanja, što vas je dovelo do velikih razočaranja?

To se događa mnogim ljudima svaki dan. Bilo da je to na poslu, u školi ili samo u društvenim interakcijama općenito, ljudi često ne uspijevaju ispuniti svoje ciljeve što se tiče njihovih očekivanja.

Postoje mnoga istraživanja koja su pronašla da osobna očekivanja imaju veliku ulogu u tome kako se pojedinci osjećaju i što misle o sebi i svom poslu.

Sada nova istraživanja naglašavaju činjenicu da smanjena očekivanja, a ne ona velika očekivanja, mogu bolje pomoći ljudima da postignu svoje najbolje moguće rezultate.

Prema članku pod nazivom “Slučaj za smanjenje očekivanja”, manji pritisak i puno opušteniji stav koji dolazi s nižim očekivanjima bi mogao biti “ključ za sreću i održive performanse”.

Autor ukazuje na slučaj Amelije Boone, aktivne sportašice koja sudjeluje u ultra-maratonima i drugim sportskim aktivnostima, koja je otkrila da se može osjećati dobro na podjednakim razinama performansi na taj način da se jednostavno ne podvrgava smiješnim zahtjevima visokih očekivanja.

Prema riječima Amelie Boone, postalo je očito da ona nije došla pod pritisak zbog visokih očekivanja, što joj je pomoglo u njenom smanjenju performansi zbog nedavnih osobnih problema.

“Shvatila sam da bih mogla staviti svoj ego po strani, pomići početnu liniju očekivanja, što je bilo dobro za moje samopouzdanje kroz prihvaćanje tih trenutnih ograničenja”, objasnila je. “Mogla sam onda prihvatiti da sam zahrđala, prihvatiti da se bojim i prihvatiti da rezultati možda nisu ono što sam očekivala.”

Boone je nadalje dodala da je smanjenje njezinih očekivanja pomoglo da prihvati da je ona “u procesu” i da bude potpuno u redu s tim. Rekla je da postoji sloboda u ostvarivanju vlastitih očekivanja koja su samo puki konstrukti koje sami stvarate u vlastitoj glavi, i vi imate moć promijeniti stvari po tom pogledu.

Što se tiče svjetske populacije i razina zadovoljstva životom, to jako varira od zemlje do zemlje, a razina očekivanja također može imati veze.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Južne Danske pokazalo je točno zašto su danski građani bili zadovoljni životom u usporedbi s drugim zapadnim zemljama.

Prema istraživačima, to je jednostavno zbog činjenice da oni ne postavljaju smiješno visoka očekivanja za sebe.

“Ako su očekivanja nerealno visoka, oni bi mogli biti temelj razočaranja i niskog zadovoljstva životom”, rekli su istraživači.

“Dok su Danci vrlo zadovoljni, njihova očekivanja, u usporedbi s drugim zemljama, su prilično niska”.

Postavljanje velikih očekivanja nije uvijek tako loša stvar, naravno. Može vam biti korisno postaviti visoke ciljeve kako biste održali određenu razinu performansi, a također i za postizanje boljih rezultata od onoga na koje ste se navikli.

No, korisno je zapamtiti da nerealni ciljevi mogu dugoročno biti štetni, jer se možete usredotočiti na ništa više od ishoda i zaboraviti na proces dolaska do tog ishoda.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,