Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Marine Le Pen se suočava sa zatvorskom kaznom zbog kritiziranja ISIS-a na internetu

Marine Le Pen se suočava sa zatvorskom kaznom zbog kritiziranja ISIS-a na internetu

marine-zatvorFrancuska kritičarka EU-a Marine Le Pen suočava se s dugom zatvorskom kaznom zbog kritiziranja mekanog stavu Europe u svezi ISIS-a na društvenim medijima

Le Pen je službeno optužena za distribuciju “nasilnih poruka koje potiču terorizam ili pornografiju ili ozbiljno narušavaju ljudsko dostojanstvo”, unatoč činjenici da su slike koje je podijelila istiniti prikazi islamskog terora.

Ovo nije prvi slučaj posljedica za dijeljenje sadržaja na društvenim medijima. Yonatan Tesfaye, bivši glasnogovornik oporbene stranke u Etiopiji, prošlog je svibnja osuđen na više od šest godina zatvora zbog poticanja terorističkih akata na Facebooku, piše Futurism. https://futurism.com/politicians-sharing-extremists-posts-face-legal-action/

U Velikoj Britaniji postoji predložena porezna kazna za ostavljanje nasilnih slika ili ekstremističkog sadržaja, prisiljavajući tvrtke da poduzmu mjere ili da plate kaznu. Novi propisi su već doveli do uhićenja.

Novi presedan

U ovom slučaju, Le Pen je podijelila slike s naslovom “Daesh je OVO” (Daesh je arapski akronim za ISIS). Podijelila je sliku obezglavljenog tijela američkog novinara Jamesa Foleya, koja je kasnije skinuta nakon bijesa Foleyjeve obitelji.

Također je podijelila sliku čovjeka koji je pregažen tenkom i još jednog čovjeka koji je spaljen živ u kavezu.

Le Pen nije priznala krivnju AFP-u, rekavši: “Ja sam optužena za osuđivanje ISIS-ovih užasa. U drugim zemljama ja bih dobila medalju.”"

Pravni procesi poduzeti kao odgovor na ponašanje na društvenim medijima relativno su nova pojava.

Nije jasno hoće li se oni koji vole ili koji će podijeliti ove zajedničke slike također se suočiti s kaznama – premda izgleda malo vjerojatno.

Osim toga, ove optužbe postavljaju pitanje mogu li američki političari biti također osuđeni za slične zločine.

Predsjednik Trump je objavio grube kritike iz Velike Britanije nakon dijeljenja ekstremističkih postova koji sadržavaju nasilne slike, ali čini se vrlo nevjerojatnim da će se poduzeti bilo kakve pravne radnje.

Le Pen se suočava sa potencijalnom kaznom zatvora do tri godine, kao i kaznom od 75.000 eura. To bi moglo postaviti novi presedan na Zapadu za odgovor na takvo ponašanje na društvenim medijima, i u budućnosti bi teoretski moglo potaknuti daljnja privođenja i kažnjavanja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,