Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » IZBJEGAVAJTE ŠEĆERE NA PRAZAN ŽELUDAC: Šećeri, uključujući fruktozu iz sokova, štete dobrim bakterijama u vašim crijevima u nedostatku prave hrane

IZBJEGAVAJTE ŠEĆERE NA PRAZAN ŽELUDAC: Šećeri, uključujući fruktozu iz sokova, štete dobrim bakterijama u vašim crijevima u nedostatku prave hrane

secer-kolaciDok ranija istraživanja pokazuju da jetra pročišćava šećer, nalazi iz ove nedavne studije pokazuju da se preko 90 posto fruktoze probavlja u tankom crijevu

Čini se da je bolje pričekati sa sokom od narandže dok ne pojedete pravi doručak. Prema istraživačima, pijenje voćnog soka na prazan želudac “nadvladava probavni sustav”. Rezultati iz američke studije podrazumijevaju da to može uznemiriti “dobre bakterije” u vašoj probavi.

Znanstvenici su utvrdili da voćni sok sadrži puno fruktoze, a ovaj šećer brzo dolazi do tankog crijeva kada se jednom konzumira.

U jutarnjim satima tanko crijevo ne može obraditi i probaviti velike količine fruktoze nakon razdoblja “posta”, što znači da će šećer u pićima kao što je sok od naranče ići u debelo crijevo.

Kada se to dogodi, fruktoza će doći u dodir sa “dobrim bakterijama”, koje ne mogu obraditi šećer.

Iako rezultati studije nisu mogli potvrditi je li to povezano s “negativnim utjecajem na zdravlje”, istraživači su pod dojmom da je to vrlo moguće.

Kako je proučavanje provedeno

U studiji, koja je objavljena u časopisu Cell Metabolism, istraživači su hranili miševe smjesom fruktoze i glukoze – 1:1. Zatim su pratili kako se šećeri obrađuju u probavnom traktu životinja.

Dok ranija istraživanja pokazuju da jetra pročišćava šećer, nalazi iz ove nedavne studije pokazuju da se preko 90 posto fruktoze probavlja u tankom crijevu.

Rezultati također pokazuju da tanko crijevo može obraditi fruktozu, ali samo kada se konzumira nakon obroka.

Profesor Joshua Rabinowitz, autor studije sa Sveučilišta Princeton, rekao je: “Vidjeli smo da hranjenje miševa prije konzumacije šećera povećava sposobnost tankog crijeva da obradi fruktozu i štiti mikrobiom od šećera.”

Istraživači su zaključili da su rezultati studije u skladu sa “najstarijim savjetom na svijetu” – “ograničite slatkiše na umjerene količine nakon jela”.

Znanstvenici su zatim upozorili ljude da se suzdrže od konzumiranja previše slatkiša nakon jela.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,