Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NA KOLJENIMA: Johnson & Johnson se suočava sa tisućama tužbi zbog azbesta u svojim kozmetičkim proizvodima

NA KOLJENIMA: Johnson & Johnson se suočava sa tisućama tužbi zbog azbesta u svojim kozmetičkim proizvodima

kozmetikaProizvođač farmaceutskih i potrošačkih pakiranih proizvoda Johnson & Johnson se suočava sa neviđenim brojem tužbi investitora i kupaca

Prema zakonskoj pritužbi podnesenoj u Okružnom sudu Sjedinjenih Država 8. veljače, ulagači su pretrpjeli gubitke kada je cijena dionica Johnson & Johnson pala nakon objavljivanja izvještaja da je tvrtka znala prije nekoliko desetljeća da njezini kozmetički talk proizvodi sadrže azbestna vlakna koja mogu uzrokovati rak.

Johnson & Johnson je trenutačno pod rafalnom paljbom jer se suočava sa tisućama tužbi potrošača zbog navodne veze između njegovih kozmetičkih produkata, čak i dječjeg pudera – i raka jajnika i mezotelioma.

Od posljednjeg kvartalnog izviještaja, Johnson & Johnson se suočava sa oko 5.500 tužbi.

Jedan od tih tužbi podnijela je Tina Herford iz Los Angelesa, tvrdeći da talk puderi tvrtke mogu uzrokovati mezoteliom zbog toga što imaju u svojem sastavu azbest. Johnson & Johnson je dobio parnicu u slučaju Hertford u studenom 2017. godine.

Ulagači kažu da je tvrtka lagala desetljećima u svezi toga da njihovi produkti talk pudera ne sadrže azbest i da su sigurni.

Johnson & Johnsonov zamjenik predsjednika odnosa sa javnošću Ernie Knewitz izjavio je kako je tužba “neutemeljena” i da su ostali navodi koji se tiču azbesta “čvrsto odbačeni od strane komisije u Kaliforniji u studenom 2017.”

“Johnsonov dječji puder ne sadrži azbest ili uzrokuje mezoteliom ili karcinom jajnika i sigurni smo da su proizvodi našeg talk pudera uvijek bili bez azbesta, temeljeni na desetljećima praćenja, testiranja i regulacije koji datiraju još iz 1970-ih.

Ispitivanje uzoraka nezavisnih laboratorija, nezavisnih znanstvenika, vladinih agencija i akademskih institucija koje obuhvaćaju nekoliko desetljeća proizvodnje potvrdilo je odsutnost azbesta u našim kozmetičkim proizvodima” – rekao je Knewitz.

Optužbe ulagača preuzete su iz dokumenta koji je razotkriven tijekom jedne tužbe potrošača. Prema pritužbi, dokument je otkrio da je Johnson & Johnson prodavao svoje proizvode pod oznakom “bez-azbesta” i sa spoznajom tijekom sedamdesetih godina da je azbest možda bio prisutan u nekim od njegovih kozmetičkih proizvoda.

Nova tužba dioničara, koju je podnijela Frank Hall u ime drugih investitora koji su kupili dionice tvrtke Johnson & Johnson između veljače 2013. i veljače 2018., tvrdili su da Johnson & Johnson “već desetljećima zna da su njegovi produkti talk pudera, kao što je Baby Powder, uključuju azbestna vlakna i da izloženost tim vlaknima može uzrokovati rak jajnika i mezoteliom.”

Tužba je tvrdila da je u dopisu iz 1973. pod nazivom WINDSOR MINERALS AND TALC, zaposlenik kompanije Johnson & Johnson napisao: “Vjerujemo da je ovaj puder vrlo čist; međutim, uvjereni smo i da se u njemu mogu naći minerali vlakana.”

Zaposlenik je dodao da puderi koji se proizvode “sadrže različite količine tremolita ili vlaknastog talka”, te da su zamijenili talk sa kukuruznim škroba.

Johnson & Johnson dionica se umrtvila na 2,28 dolara po dionici nakon što je Bloomberg objavio izvješće u rujnu 2017., o sudskim tužbama.

Azbest u kozmetici

Prema studiji, azbestna vlakna prisutna u kozmetičkim proizvodima, kao što je puder, imaju “mogućnost dolaska u zrak i inhaliranja tijekom normalne primjene.”

Udisanje azbestnih vlakana može utjecati na pluća i limfne čvorove, nakon čega se mogu razviti različita zdravstvenih stanja, uključujući fibrozu pluća, rak jajnika i mezotelioma. (NN)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,