Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Švicarska prihvatila bitcoin i kriptovalute uslijed globalnog napora za njihovim ukidanjem

Švicarska prihvatila bitcoin i kriptovalute uslijed globalnog napora za njihovim ukidanjem

svicarska-bitcoinDok su se financijski regulatori širom svijeta okomili na bitcoin, švicarsko financijsko tržišno nadzorno tijelo (FINMA) odlučilo je poticati korištenje digitalnih valuta izdavanjem smjernica o Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO)

Prema regulatoru, Švicarska je nedavno vidjela oštar rast broja nadolazećih IPO-a vezanih za kriptovalute koji se planiraju pokrenuti u zemlji, kao i brojne upite o regulaciji kriptovaluta.

U pokušaju poticanja tehnologije tržišta IPO-a i tehnologije blokchaina, FINMA je pojasnila kako se standardi vezani uz sprječavanje pranja novca i propisa o vrijednosnim papirima mogu primijeniti na virtualnim valutama.

“Primjena tehnologije blockchaina ima inovativni potencijal unutar i daleko izvan financijskih tržišta. Međutim, projekti koji se temelje na blockchainu koji se provode analogno reguliranim aktivnostima ne mogu jednostavno zaobići isproban i provjereni regulatorni okvir”, izjavio je izvršni direktor FINME Mark Branson.

“Naš uravnoteženi pristup rješavanja IPO projekata i upita omogućava legitimnim inovatorima lakše kretanje regulatornim krajolikom i tako mogu pokrenuti svoje projekte na način koji je u skladu s našim zakonima koji štite investitore i integritet financijskog sustava” – naglasio je izvršni direktor.

U procjeni Inicijalne javne ponude (IPO) kriptovaluta, regulator će se usredotočiti na ekonomsku funkciju i svrhu tokena, blokchain jedinice, koje izdaje organizator prodaje.

Budući da trenutačna regulatorna baza nema općepoznatu terminologiju za klasifikaciju tokena u Švicarskoj i na međunarodnoj razini, FINMA je kategorizirala oznake i IPO-e tih tokena u tri kategorije: token za plaćanje, tokene za usluge i imovinske tokene.

“IPO također može postojati u hibridnim oblicima gore navedenih kategorija. Na primjer, regulacija protiv pranja novca primjenjivat će se na tokene komunalnih usluga koji se također mogu naširoko koristiti kao sredstvo plaćanja” – navodi se u priopćenju.

Ranije ove godine, Južna Koreja je zabranila korištenje anonimnih bankovnih računa u trgovini kriptoluta usred velikih zabrinutosti zbog mogućeg pranja novca i drugih kriminalnih radnji.

Istodobno, visoki dužnosnik Narodne banke Kine pozvao je na zabranu usluga povezanih s trgovanjem kriptovaluta u zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,