Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ┼ávicarska prihvatila bitcoin i kriptovalute uslijed globalnog napora za njihovim ukidanjem

Švicarska prihvatila bitcoin i kriptovalute uslijed globalnog napora za njihovim ukidanjem

svicarska-bitcoinDok su se financijski regulatori ┼íirom svijeta okomili na bitcoin, ┼ívicarsko financijsko tr┼żi┼íno nadzorno tijelo (FINMA) odlu─Źilo je poticati kori┼ítenje digitalnih valuta izdavanjem smjernica o Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO)

Prema regulatoru, Švicarska je nedavno vidjela oštar rast broja nadolazećih IPO-a vezanih za kriptovalute koji se planiraju pokrenuti u zemlji, kao i brojne upite o regulaciji kriptovaluta.

U poku┼íaju poticanja tehnologije tr┼żi┼íta IPO-a i tehnologije blokchaina, FINMA je pojasnila kako se standardi vezani uz sprje─Źavanje pranja novca i propisa o vrijednosnim papirima mogu primijeniti na virtualnim valutama.

“Primjena tehnologije blockchaina ima inovativni potencijal unutar i daleko izvan financijskih tr┼żi┼íta. Me─Ĺutim, projekti koji se temelje na blockchainu koji se provode analogno reguliranim aktivnostima ne mogu jednostavno zaobi─çi isproban i provjereni regulatorni okvir”, izjavio je izvr┼íni direktor FINME Mark Branson.

“Na┼í uravnote┼żeni pristup rje┼íavanja IPO projekata i upita omogu─çava legitimnim inovatorima lak┼íe kretanje regulatornim krajolikom i tako mogu pokrenuti svoje projekte na na─Źin koji je u skladu s na┼íim zakonima koji ┼ítite investitore i integritet financijskog sustava” – naglasio je izvr┼íni direktor.


U procjeni Inicijalne javne ponude (IPO) kriptovaluta, regulator ─çe se usredoto─Źiti na ekonomsku funkciju i svrhu tokena, blokchain jedinice, koje izdaje organizator prodaje.

Budu─çi da trenuta─Źna regulatorna baza nema op─çepoznatu terminologiju za klasifikaciju tokena u ┼ávicarskoj i na me─Ĺunarodnoj razini, FINMA je kategorizirala oznake i IPO-e tih tokena u tri kategorije: token za pla─çanje, tokene za usluge i imovinske tokene.

“IPO tako─Ĺer mo┼że postojati u hibridnim oblicima gore navedenih kategorija. Na primjer, regulacija protiv pranja novca primjenjivat ─çe se na tokene komunalnih usluga koji se tako─Ĺer mogu na┼íiroko koristiti kao sredstvo pla─çanja” – navodi se u priop─çenju.

Ranije ove godine, Ju┼żna Koreja je zabranila kori┼ítenje anonimnih bankovnih ra─Źuna u trgovini kriptoluta usred velikih zabrinutosti zbog mogu─çeg pranja novca i drugih kriminalnih radnji.

Istodobno, visoki du┼żnosnik Narodne banke Kine pozvao je na zabranu usluga povezanih s trgovanjem kriptovaluta u zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,