Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ISTRAŽIVAČI UPOZORAVAJU: Brutalno porastao broj oboljelih od raka koji se hrane procesuiranom hranom

ISTRAŽIVAČI UPOZORAVAJU: Brutalno porastao broj oboljelih od raka koji se hrane procesuiranom hranom

PROCESIRANA-HRANAAko još uvijek jedete procesiranu hranu, najnovija studija u časopicu British Medical Journalu trebala bi biti dovoljna da vas odmakne od ove opasne navike

To je zato što su francuski istraživači otkrili da se veliki porast broja umrlih od raka se može povezati sa popularnošću procesirane hrane poput gaziranih pića, slatkih žitarica i gotovih jela.

Ultraprocesirana hrana napunjena je kemijskim aditivima i daleko je od domaćeg kuhanja. Što više te hrane jedete, veći je rizik dobivanja bilo koje vrste raka. Vjeruje se da je to zbog velike količine šećera u tim namirnicama, kao i zbog niskog sadržaja vlakana i vitamina.

Osim toga, postupci koji se koriste u proizvodnji i kemikalije i aditivi koji se koriste za poboljšanje okusa i produljenje roka trajanja, pridonose riziku. Na primjer, obrada hrane stvara kancerogene spojeve poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i akrilamida.

Glavna autorica studije, Dr. Mathilde Tourier, rekla je: “Svi proizvodi imaju aditive za hranu, svi imaju spojeve koji su nastali tijekom obrade i zagrijavanje proizvoda i imaju spojeve koji bi mogli doći iz same ambalaže”.

Što više jedete procesuiranu hranu, veći je rizik od raka

Da bi došli do takvog otkrića, istraživači sa Sveučilišta Sorbonne u Francuskoj proučavali su prehrambene dnevnike 105.000 odraslih pojedinaca i rangirali ih prema količini procesuirane hrane koju su jeli.

Na primjer, gornja četvrtina uzorka u prosjeku je imala 32 posto procesuirane hrane u svojem jelovniku. Ova skupina imala je 23 posto veću vjerojatnost razvoja raka bilo koje vrste tijekom sljedećih pet godina od ljudi u donjoj četvrtini uzorka koji su jeli samo 8 posto procesuirane hrane.

Sve u svemu, otkrili su da je porast udjela visoko procesuirane hrane u prehrani osobe povezan sa više od 10 posto većim rizikom od bilo kojeg raka i specifično raka dojke.

Iako su ove namirnice loše za svakoga, one su posebno opasne za sredovječne žene u smislu rizika od raka dojke. Žene u gornjoj četvrtini uzorka imaju 38 posto veće vjerojatnosti da će imati karcinom dojke u postmenopauzi i 27 posto veću vjerojatnost da će dobiti karcinom dojke u premenopauzalnoj dobi, ovisno o njihovoj dobi.

Rizik od raka prostate nije bio zamijećen, ali rizik od raka debelog crijeva je bio 23 posto veći u ovoj skupini.

Procjena 3.300 različitih prehrambenih proizvoda otkrila je da je najčešći tip procesuirane hrane slatki proizvodi, koji su činili 26% hrane koja je bila u ovoj kategoriji. Gazirana pića čine jednu petinu tih namirnica, a žitarice za doručak iznosile su 16 posto.

Istraživanje je također uspoređivalo 19 europskih zemalja s obzirom na njihovu procesuiranu prehranu. Velika Britanija je na vrhu popisa sa gotovo 51 posto procesuirane hrane koju kupuju kućanstva, a samo 14,2 posto hrane kupljene u Francuskoj odgovara ovoj definiciji.

U međuvremenu manje obrađena hrana nije imale veze s rakom. To uključuje hranu kao što su sirevi, konzervirano povrće, tjestenina i svježi kruh koji nije pakiran. Oni koji su uglavnom jeli neobrađenu i svježu hranu – kao što su povrće, voće, grah i riba – imali su manji rizik od raka.

Namirnice koje treba izbjegavati

Hrana koja se smatraju iznimno procesuirana uključuje kruh, prerađeno meso, čips, slatkiše, gazirana pića, mesne okruglice, instant rezanci, instant juhe i smrznuti obroci.

Stručnjaci sugeriraju izbjegavanje hrane koja ima više od 15 grama šećera, 5 grama zasićenih masnoća ili 1,5 grama soli po 100 grama.

Naravno, zapravo je situacija mnogo jednostavnija od toga. Uopće ne morate provjeravati brojeve niti čitati oznake jer najzdravija hrana neće imati ni popise sastojaka.

Teško ćete se hraniti krivo ako se pridržavate organskih proizvoda i cjelovite hrane. Vježbanje i održavanje zdrave tjelesne težine može dodatno smanjiti rizik od raka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,