Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » JADNA GENERACIJA: Pametni telefoni čine djecu nesretnom, a vrijeme provedeno ispred ekrana bi trebalo biti ograničeno na 2 sata dnevno

JADNA GENERACIJA: Pametni telefoni čine djecu nesretnom, a vrijeme provedeno ispred ekrana bi trebalo biti ograničeno na 2 sata dnevno

cijete-telefonPrema nedavnom istraživanju, tinejdžeri koji troše previše vremena na svojim pametnim telefonima su nesretniji nego drugi

Znanstvenici sa sveučilišta San Diego State University (SDSU) savjetuje djecu i mlade ljude da provode manje od dva sata dnevno na digitalnim medijima, tako da mogu „potaknuti svoju sreću i samopoštovanje.”

To znači da smanjiti vrijeme provedeno igrajući igrice na računalu, na društvenim medijima, na SMS porukama ili na video razgovoru.

Istraživači vjeruju da adolescenti mogu biti sretniji kada bi počeli više vježbati i sastajali se više sa svojim prijateljima.

U studiji su istraživači utvrdili da tinejdžeri koji puno vremena provode na digitalnim medijima su nesretniji u odnosu na adolescente koji su više aktivni i provode više vremena na „aktivnostima koje nisu vezane za ekran poput sporta, čitanja novina i časopisa, te interakcija sa uživo sa prijateljima.”

Istraživači su dodali da vrijeme provedeno ispred ekrana smanjuje razinu sreće, te su oni više nesretniji.

Profesor Jean Twenge, glavni autor istraživanja je rekao da dok studija „ne može pokazati uzročnost”, ranija istraživanja su potvrdila da više aktivni tinejdžeri na društvenim medijima mogu imati nedostatak sreće.

Razumna ravnoteža između korištenja digitalnih medija i sreće se mora održavati kroz ograničeno vrijeme koje dijete provede ispred ekrana. Profesor Twenge dodaje da provođenje manje od dva sata dnevno na društvenim medijima može koristiti tinejdžerima u dužem vremenskom periodu. Trošenje više vremena na vježbanje i susrete sa prijateljima – dvije aktivnosti koje su pouzdano vezane za povećanje sreće – će učiniti čudesa za njihovo cjelokupno raspoloženje.

Sudionici istraživanja rođeni nakon 2000. godine bili su navodno manje zadovoljni životom, imali niže samopoštovanje, i bili nesretniji, za razliku od tinejdžera koji su odrasli u 1990-tim. Počevši od 2012. godine, prosječno zadovoljstvo životom tinejdžera, samopoštovanje i sreća su drastično pali.

Profesor Twenge upozorava da se najveća promjena u životima adolescenata dogodila od 2012. i 2016. godine kada su proveli više vremena na društvenim medijima i trošili manje vremena za spavanje i sudjelovanje u društvenim aktivnostima. On je zaključio: „Pojava smartphonea je najvjerojatnije objašnjenje za iznenadno smanjenje psihološke dobrobiti tinejdžera.”

Savjeti za „digitalni detoks”

Zabrinuti ste da vaša djeca provode previše vremena na svojim pametnim telefonima?

Pokušajte neke od savjeta za digitalni detoks u nastavku:

- Zamijenite vrijeme provedeno pred zaslonom sa zabavnim aktivnostima – vježbe se mogu činiti dosadnima za adolescenate, ali „zabavne” aktivnosti će ih odmaknuti od svojih telefona. Pridružite im se u vožnji biciklom i u šetnji.

- Izbacite ekrane iz spavaćih soba – Držite sve ekrane što dalje od spavaće sobe. Zvučni signal, vibracija ili svjetlo iz telefona mogu prekinuti ciklus spavanja. Dajte im običnu budilicu umjesto toga.

- Za vrijeme objeda ne upotrebljavajte mobilni telefon – Pobrinite se da provedete kvalitetno vrijeme sa obitelji za vrijeme obroka ostavljajući svoj smarphone daleko od stola.

- Postupno smanjujte vrijeme provedeno ispred zaslona – Odredite svojoj obitelji prosječno vrijeme koje oni smiju provesti ispred zaslona, a zatim smanjujte 30 minuta tjedno, sve dok ne dosegnete svoj cilj. Kada postavite čvrste „granice vremena provedenog ispred zaslona”, lakše ćete djecu poslati na spavanje na vrijeme.

- Budite primjer – ako vaša djeca vide da vi što manje vremena provodite na svojim telefonima, velike su šanse da će oni učiniti istu stvar.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,