Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN POTPISAO UREDBU: Ruski pilot Roman Filipov će biti proglašen herojem!

PUTIN POTPISAO UREDBU: Ruski pilot Roman Filipov će biti proglašen herojem!

putin-romanRuski pilot srušenog zrakoplova do zadnjeg se trenutka borio protiv džihadista koji su ga pokušali uhvatiti kod sirijskog grada Idliba

Nije htio da ga uhvate živog pa je odlučio aktivirati granatu kada su mu prišli pripadnici Al Nusre, a na snimci se čuje kako pilot Roman Filipov (33) govori: “Ovo je za naše momke.”

Daily Mail piše kako je Filipov bio u vezi s ruskom zračnom bazom u Siriji nakon što je srušen te da je prijavio kako je pištoljem ubio dvojicu džihadista koji su mu se približili.

Kada je shvatio da nema izlaza, odlučio je povući osigurač na granati i tako si oduzeti život. Džihadisti su uz pomoć prijenosnog raketnog sustava pogodili ruski zrakoplov Suhoj 25-SM, a pilot će biti posmrtno odlikovan najvišim ordenom – Heroj Rusije.

Tijelo ruskog pilota Romana Filipova poginulog u Siriji prebačeno je u Rusiju, saopćilo je Ministarstvo brane Rusije.

„Ruska vojno-obavještajna služba uz pomoć turskih kolega vratila je tijelo pilota bojnika Romana Filipova herojski poginulog 3. veljače u Siriji“, navodi se u objavi.

Prema podacima vojnog resora, sprovod bojnika sa vojnim počastima po želji obitelji će biti održan 8. veljače u Voronježu.

Press-služba Kremlja je objavila da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se pilotu Su-25 koji je poginuo u Siriji dodeljuje zvanje – Heroja.

„Za junaštvo, odvažnost i hrabrost pokazanu u izvršavanju vojne dužnosti dodeljuje se zvanje Heroja Ruske Federacije bojniku Filipovu Romanu Nikolaeviču (posthumno)“, ističe se u tekstu ukaza.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,