Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Genetski modificirana riža iz Kine odobrena u Americi – bez neovisnog ispitivanja

Genetski modificirana riža iz Kine odobrena u Americi – bez neovisnog ispitivanja

gmo-rizaRasprava bjesni oko genetski modificirane hrane i vjerojatno da će još više rasplamsati jer je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) proglasila sigurnom novu GMO rižu poznatu kao Huahui 1.

To je napravila bez obzira na to što nisu provedena nikakva neovisna istraživanja.

Riža je razvijena od strane istraživačkog tima sa Sveučilišta Huazhong u Kini, te je projektirana da bude otporna na štetočine kao što su rižin matični moljac.

Kineska vlada je bacila milijarde dolara na razvoj GMO-a, ali je nepopularnost takvih usjeva među potrošačima u Kini spriječilo njihovu veliku poljoprivrednu proizvodnju u toj zemlji.

Portal Waking Times je nedavno izvijestio da je masovna potražnja za organskim proizvodima u Kini izazvala nestašicu hrane zbog problema zagađenja u zemlji, što je dovelo do proizvodnje „lažne organske hrane”.

Nažalost, nedostatak potražnje u zemlji također je dovela do poplave upitnih kineskih proizvoda u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Naravno, američka vlada nije poznata po svojim pretjerano strogim pravilima i propisima, kada je riječ o zaštiti svojih građane od opasnih pesticida i GMO-a, a Huahui 1 riža nije nikakva iznimka.

Prvo je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) dala GMO riži pečat odobrenja u smislu razine ostataka pesticida, a zatim je FDA odobrila kinesku rižu sa prehrambenog i sigurnosnog stajališta.

Sveučilište koje je razvilo rižu nedavno je objavilo izvadak iz pisma objavljenog na web stranici FDA:

“Genetski modificirana riža Huahui br.1 nije potaknula nikakva pitanja koja bi zahtijevala pregled prije stavljanja na tržište ili odobrenje od strane FDA.”

To ne znači, međutim, da poljoprivrednici u SAD-u mogu početi kultivirati novu rižu. Odobrenje je i dalje potrebno od američkog ministarstva poljoprivrede.

Činjenica je da GMO hrana nije ispravno testirana za određivanje dugoročnih zdravstvenih posljedica. Provedeno je na tisuće testova sigurnosnih i prehrambenih prednosti GMO-a, i svi oni su pogrešni iz dva razloga:

1. Oni su provedeni od strane same biotehnološke industrije
2. Svi su gledali na kratkoročne učinke GMO-a, bez vrednovanja dugoročnih rezultata.

Kontroverzna „Seralini” studija, koja je bila potpuno nezavisna i koja je pratila dugoročne učinke konzumiranja GMO u razdoblju od dvije godine, pokazala je da je GMO hrana uzrokovala oštećenja organa, rak i preranu smrt kod štakora.

Ovi učinci su postali vidljivi tek nakon četvrtog mjeseca potrošnje, dok je biotehnološka industrija provodila sve testove tijekom tri mjeseca ili kraće.

Zatim tu su učinci genetski modificiranih usjeva na okoliš, uključujući opasnosti od kontaminacije divljih vrsta pomoću vjetra i oprašivanja kukaca ili na druge načine.

Studije su također utvrdile da poljoprivrednici imaju veću vjerojatnost da špricaju veće količine herbicida Roundup koji uzrokuje na svojim GMO usjevima, znajući da su oni modificirani da budu tolerantni na herbicide. Zatim su tu i neželjene posljedice na ne-ciljane organizme poput leptira i pčela. ( >NN)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,