Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DEPORTACIJA ILI ZATVOR: Izrael dao svim afričkim migrantima rok od 60 dana da napuste zemlju

DEPORTACIJA ILI ZATVOR: Izrael dao svim afričkim migrantima rok od 60 dana da napuste zemlju

izrael-imigrantiIzrael je započeo izdavanje naradbi za deportaciju afričkih migranata, dajući im 60 dana da se vrate u svoje matične zemlje ili se odluče za neimenovano sigurno utočište, a oni koji to ne ispune će biti poslani u zatvor

Izraelska državna agencija za stanovništvo, imigraciju i graničnu upravu isporučila je prvi niz obavijesti imigranatima da moraju otići prije 1. travnja.

Obavijest kaže kako će vlada urediti njihovo preseljenje u „sigurne zemlje trećeg svijeta.” Osim putnih isprava i slobodnih avio karata, migranti će dobiti i 3500 dolara u gotovini.

Deportacijska obavijest državne agencije nije imenovala „sigurno” odredište, ali ga je opisala kao „zemlju koja se u posljednjih desetak godina, nevjerojatno razvila”, u skladu sa izraelskim medijima.

Osim „zemlje sa najvišim ekonomskim napretkom u Africi”, ova zemlja također nudi „stabilnost svojeg režima”. Po dolasku, pridošlicama će biti odobrena boravišna i radna dozvola.

Ukoliko migranti ne postupe u skladu s direktivom, oni će biti zatvoreni za neodređeno vrijeme, prema izvješćima medija, ili će biti prisilno protjerani sa bonus novcem koji će biti „značajno smanjen”.

Unatoč upozorenjima, neki migranti su ostali prkosni.

„Rekli su mi da moram otići u zemlju trećeg svijeta. Nisu rekli koja je to zemlja, ali znam da je to Ruanda. To je zemlja opasnosti„ rekao je Debasai Berharabo (50) iz Eritreje za YNet.

„Ako ne odem u roku od dva mjeseca oni će me baciti u zatvor. Neka to naprave. Radije zatvor, bez obzira koliko dugo ću ostati tamo. Oni ne razumiju da neću napustiti zemlju i ako mi prijeti smrt. Zatvor je bolji od smrti.”

Drugi migranti čini se da dijele neusklađen stav, rekavši da će radije ići u zatvor nego se vratiti u Eritreju ili Sudanu. „Rekli su mi da moram napustiti Izrael nakon 60 dana. Rekao sam im da ne mogu, i zbog tih problema sam i došao ovdje” – citirao je Haaretz Eritrejca imena Habtum.

Izrael je trenutno zemlja koja ima prema procjeni oko 38.000 afričkih migranata i azilanata, većinom iz Eritreje i Sudana, u skladu s unutarnjim podacima ministarstva.

Od 2007. godine, oko 60.000 migranata je stiglo u zemlju preko pustinjske granice s Egiptom. Izrael je postavio 245 kilometra dugu ogradu na granici u 2013. u pokušaju da obuzda priljev imigranata.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,