Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » CRNI PONEDJELJAK AMERIČKE BURZE: Mainstream mediji počeli širiti paniku o novoj krizi, a do jučer je sve bilo u najboljem redu

CRNI PONEDJELJAK AMERIČKE BURZE: Mainstream mediji počeli širiti paniku o novoj krizi, a do jučer je sve bilo u najboljem redu

burza-padAmerički ulagači su počeli rušiti cijene brojnih dionica na burzama, a ni svjetske burze nisu ostale netaknute

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.

Dow Jones završio je na gubitku od 1.175 bodova ili 4,60 posto, na 24.345 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,10 posto, na 2.648 bodova, a Nasdaq indeks 3,78 posto, na 6.967 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, najmanje 1,7 posto, a najveći gubici zabilježeni su u financijskom, zdravstvenom i industrijskom sektoru.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 4 posto u jednom danu nije zabilježen od kolovoza 2011. godine, kada su tržišta bila pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a.

Jučer su pale i cijene svih 30 dionica iz sastava Dow Jones indeksa, koji je u jednom trenutku bio u minusu 6,3 posto ili gotovo 1.600 bodova, a takav bodovni pad u jednom danu nije zabilježen nikada prije.

Oštar pad tih indeksa posljedica je strahovanja ulagača od rasta inflacije i kamata. Već su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale nakon što su objavljeni podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plaća u SAD-u.

To bi, naime, moglo potaknuti rast potrošnje, a time i inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Zbog toga posljednjih dana brzo rastu prinosi na američke obveznice, pa su dosegnuli najviše razine od početka 2014. godine.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice, prenijela je Hina.

Zasluge po Trumpu

Predsjednik Donald Trump često preuzima zasluge za rast tržišta dionica, ali USA Today pita se hoće li preuzeti odgovornost i za pad?

Predsjednik nije oklijevao tvrditi da njegova politika pomaže rastu ekonomije. U svom obraćanju prošli tjedan, Trump je u početku govorio o uspjehu Wall Streeta.

“Burza je probijala jedan rekord po drugim, dobivši na vrijednosti 8 bilijuna dolara”, ponosno je izjavio predsjednik. “To je sjajna vijest za Amerikance.”

Ekonomski podaci bili su impresivni. Otkako je Trump izabran 8. studenoga 2016., do vrhunca 26. siječnja 2018., industrijski prosjek Dow Jonesa postigao je značajan rast od čak 45 posto.

No, tradicionalno, predsjednici su izbjegavali preuzimati zasluge zbog uspjeha Wall Streeta, jer ne žele doživjeti kritiku kad tržište pada.

Kao što je Axel Merk, predsjednik Merk Investments, rekao: “Neka Trump preuzme zasluge, ali on to znači da mora preuzeti i krivnju kad tržište padne”.

“Tržište dionica ponovno je danas raslo i doslovno postavljamo rekorde”, rekao je svojevremeno Trump. Dodao je da, u slučaju da je Hillary Clinton osvojila izbore 2016., “tržište bi se spustilo za 50% od razine gdje je bilo”.

Trump je također često optuživao Obamu zbog svih padova tržišta, ali, pomalo i očekivano, nije mu davao zasluge zbog rasta tržišta dionicama

“Tržište dionica i američki dolar oboje danas padaju”, Trump je objavio na Twitteru 7. studenog 2012. “Dobrodošli u drugi mandat @BarackObama”.

Općenito, Dow je porastao za 149 posto tijekom Obaminog predsjedanja.

VIX indeks ‘straha’ najviši od 2015.

Na paniku na tržištu ukazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija za 20 bodova, na 30,7 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2015. godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obujam trgovanja. Na američkim je burzama jučer vlasnika zamijenilo 11,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,6 milijardi.

Sada se na tržištu postavlja pitanje je li to završetak devetogodišnje vladavine ‘bikova’, razdoblja gotovo neprestanog rasta cijena dionica, ili se radi o dugo očekivanoj korekciji tržišta prije novog trenda rasta. Ili se radi o početku vladavine ‘medvjeda’, razdoblja pada cijena dionica.

“Mnogi ulagači koji su bili na tržištu posljednje tri do četiri godine nikada nisu vidjeli takav pad. Psihologija tržišta danas se promijenila i bit će potrebno neko vrijeme da se ta psihologija vrati”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Dio analitičara kaže da tržište podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija, nedavno uvedena porezna reforma i relativno snažan rast američkog gospodarstva, koje je u posljednjem lanjskom tromjesečju ojačalo za 2,6 posto na godišnjoj razini, dok se stopa nezaposlenosti kreće na 4,1 posto, najnižoj razini u 17 godina.

Drugi, pak, kažu da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno u kontekstu rasta prinosa na obveznice i planova središnjih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

Terminski S&P 500 najavljuje daljnji pad

Tko je u pravu, pokazat će vrijeme. Činjenica je, pak, da je terminski S&P 500 indeks trenutačno u minusu daljnjih 2,5 posto, pa bi i u utorak na Wall Streetu cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

A nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,8 posto u odnosu na svoje rekordne razine dosegnute prije samo desetak dana. Pritom je izgubio sve dobitke od početka godine, pa je sada u 2018. u minusu 0,9 posto. Dow Jones indeks na gubitku je, pak, od početka godine od 1,5 posto.

“Tržište je posljednjih godina snažno raslo. A sada smo u okruženju s rastom kamatnih stopa. Imamo snažan rast gospodarstva i Fed bi trebao nastaviti sa stezanjem monetarne politike. Pojavljuju se prave promjene i različiti investicijski instrumenti se tome prilagođavaju”, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,46 posto, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,76 posto, na 12.687 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.285 bodova.
 
(express.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,