Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRVI PUT U JAVNOSTI Procurile fotografije novog kineskog oružja – elektromagnetskog topa

PRVI PUT U JAVNOSTI Procurile fotografije novog kineskog oružja – elektromagnetskog topa

top-kina-mornaricaFotografije koje je prošlog tjedna objavio kineski twiteraš po imenu Dafeng Cao sugeriraju da ova azijska sila testira brodski elektromagnetni top

Elektromagnetni top je eksperimentalno oružje nove generacije koje koristi elektromagnetnu silu kako bi izuzetno velikom brzinom ispaljivalo projektile duž elektronski nabijenih željeznih „šina“ koje stvaraju magnetsko polje.

SAD su odustale od vlastitog elektromagnetnog topa nakon potrošenih 500 milijardi dolara. Njihov top je postizao brzinu projektila od oko 7.800 km na sat sa dometom od 150 km, što je više od 6 mahova (6 puta veće od brzine zvuka).

Projektil se ispaljuje kroz cijev topa zahvaljujući Lorencovoj sili, sa očekivano razornim učinkom za napadnuta neprijateljska oklopna vozila ili obrambene instalacije.

Međutim, izgleda da se kineski projekt pokazao mnogo uspješnijim. Dafeng Cao, koji sebe opisuje kao „promatrača Kineske vojske narodnog oslobođenja (PLA)“, ali i drugi twiteraši koji prate razvoj kineskog vojnog oružja, uočili su masivni, dosad neviđeni elektromagnetski top instaliran na ratni brod Haiyang Shan, tipa 072 treće klase, u brodogradilištu u Vuhanu.
 


 
Štoviše, kako javlja Dafeng, na zastavi iza topa nalazio se natpis: „Pružamo prvoklasno mornaričko oružje i opremu u svijetu“. Dafeng je za „Newsweek“ objasnio da je na fotografije naleteo na kineskoj društvenoj mreži Weibo i da su sve objavljene tijekom prošlog meseca.

Dafeng i drugi korisnici identificirali su kontejnere na brodu iza topa kao moguću električnu stanicu koja snabdjeva top električnim nabojem.

Osim toga, sama kratka i debela cijev topa, nepogodna za klasične dalekometne projektile koji se ispaljuju pomoću baruta, upućuje na to da se zaista radi o elektromagnetskom topu.

„Kina još uvek tek sustiže zapadne zemlje, ali elektromagnetski top je ostvaranje njihovog velikog poduhvata“, tvrdi Dafeng.

Još jedan verificirani korisnik „Weiba“, bivši kineski mornarički časnik, potvrdio je da je Kina odobrila projekt razvoja ovog oružja godinama prije, vjerojatno uz pomoć Instituta za tehnologiju u Pekingu.

Posebno su zanimljive fotografije koje je Dafeng naknadno objavio, a na kojima se vidi da je top prekriven ceradom. „Zar nije malo kasno da se zamota?“, pita se on.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,